DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 3 mai 2011
Nr. 271/VIII/3

COMUNICAT

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna aprilie 2011, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:
1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
HONDARU ION în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave,
CONSTANTINOF MARIAN în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave,
LUCA ALEXANDRU RADU, asociat şi administrator al S.C. LUCA FINANCE MANAGEMENT S.R.L., în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave,
S.C. LUCA FINANCE MANAGEMENT S.R.L. în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave,
NEACŞU - CÎRSTINA BOGDAN IULIAN în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi
ŞCHIOPU CORNELIU, expert evaluator, director la SC EVALCONS SRL, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 27 noiembrie 2007, între UniCredit Ţiriac Bank şi S.C. LUCA FINANCE MANAGEMENT S.R.L. (Partener), reprezentată de inculpatul Luca Alexandru Radu, a fost încheiat un Contract de intermediere ce a avut ca obiect promovarea de către Partener a produselor băncii în vederea contractării şi utilizării a unuia sau mai multor produse bancare, în schimbul unui comision.
În aceste condiţii, la 23 iunie 2008, prin intermediul inculpatului Luca Alexandru Radu şi al firmei sale, Unicredit a acordat inculpatului Hondaru Ion un credit imobiliar în valoare de 2.500.000 Euro. Acest credit a fost acordat în baza unor documente care conţineau date nereale referitoare la solvabilitatea lui Hondaru Ion (studii, stare civilă, venituri realizate din dividende), documente care au fost certificate ca fiind conforme cu originalul de către Luca Alexandru Radu. De asemenea, creditul a fost garantat cu un teren în suprafaţă de 5.400 mp situat în Bucureşti care a fost supraevaluat în baza unui raport întocmit de inculpatul Şchiopu Corneliu.
În mod similar, în cursul anilor 2007 şi 2008, inculpatul Constantinof Marian a obţinut de la UniCredit Ţiriac Bank, prin intermediului brokerului S.C. LUCA FINANCE MANAGEMENT S.R.L., trei credite imobiliare în valoare totală de 1.843.000 de euro în vederea achiziţionării unor case şi terenuri în comune din judeţul Ilfov. Şi de această dată, documentele puse la dispoziţia băncii de inculpatul Luca Alexandru Radu conţineau date eronate cu privire la bonitatea beneficiarului creditului.
La rândul său, inculpatul Neacşu - Cîrstina Bogdan Iulian i-a sprijinit pe inculpaţii Hondaru Ion şi Constantinof Marian să obţină în mod fraudulos creditele respective prin procurarea înscrisurilor ce conţineau date eronate şi prin identificarea terenului constituit ca garanţie la creditul acordat lui Hondaru Ion. În plus, SC LUNA CLAR SRL, firma inculpatului Neacşu - Cîrstina Bogdan Iulian, a vândut către Constantinof Marian vila şi terenul pentru care acesta a contractat unul dintre cele trei credite.
Prejudiciul total produs părţii vătămate UniCredit Ţiriac Bank prin acordarea creditelor inculpaţilor Hondaru Ion şi Constantinof Marian şi acordarea comisionului de intermediere pentru inculpatul Luca Alexandru Radu şi S.C. LUCA FINANCE MANAGEMENT S.R.L. a fost de 4.584.687,06 euro. Având în vedere că o parte din aceşti bani au fost restituiţi, UniCredit Ţiriac Bank s-a constituit parte civilă cu suma de 3.500.759,16 Euro. În vederea recuperări acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui bun mobil aparţinând S.C. LUCA FINANCE MANAGEMENT S.R.L.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
JIGMOND SEPTIMIU RICARDO, asociat şi administrator la SC Univversal Developments SRL Bistriţa, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
- ascunderea adevăratei naturi a proprietăţii bunurilor, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni (spălare a banilor), în formă continuată şi
SC UNIVVERSAL DEVELOPMENTS SRL BISTRIŢA în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
- ascunderea adevăratei naturi a proprietăţii bunurilor, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni (spălare a banilor), în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie - mai 2007, inculpatul Jigmond Septimiu Ricardo a indus în eroare doi cetăţeni englezi cu privire la calitatea acestora de acţionari majoritari la nou înfiinţata S.C. Univversal Developments S.R.L., pe care ar fi înregistrat-o la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bistriţa Năsăud pe baza procurii speciale şi a declaraţiilor cetăţenilor englezi. În continuare, în perioada 19 aprilie 2007 - 10 iulie 2008, părţile vătămate, având tot timpul reprezentarea falsă că sunt acţionari în această firmă, au remis inculpatului Jigmond Septimiu Ricardo, atât în contul personal şi în contul S.C. Univversal Developments S.R.L., cât şi cash, suma totală de 1.263.755 echivalent euro, fiind convinşi că sumele de bani au fost folosite pentru realizarea proiectelor imobiliare– ,,Bistriţa Hills”, derulate în beneficiul lor în municipiul Bistriţa prin agentul economic privat susmenţionat.
În perioada 19 aprilie – 4 decembrie 2008, Jigmond Septimiu Ricardo a introdus în circuitul economic suma de bani încasată de la părţile vătămate, ascunzând adevărata natură a provenienţei acesteia.
În vederea recuperării pagubei create, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Jigmond Septimiu Ricardo şi S.C. Univversal Developments S.R.L.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bistriţa Năsăud.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciu Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CHIFAN NECULAI, fost prodecan al Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi şi conferenţiar universitar doctor, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În zilele de 7 aprilie 2009 şi 14 aprilie 2009, în calitate de conferenţiar universitar şi prodecan la Facultatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, inculpatul Chifan Neculai a pretins şi a primit de la o persoană suma de 410 lei, echivalentul sumei de 100 euro, pentru a-i da o lucrare de licenţă ce fusese susţinută în sesiunea iunie 2007 de către o fostă studentă al cărei îndrumător a fost inculpatul. În acelaşi timp, acesta a promis darea şi a altor 30 de lucrări de licenţă elaborate de studenţii absolvenţi ai Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, al căror îndrumător a fost tot el, în schimbul unor sume de bani variind între 100 şi 200 euro, în funcţie de notele obţinute de acei studenţi la susţinerea lucrărilor de licenţă, încălcându-şi astfel atribuţiile de serviciu care decurg din Legea nr. 84/1995, Legea nr. 128/1977 şi Regulamentul intern al Universităţii ,,Dunărea de Jos” Galaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Galaţi.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MOISE VASILE, referent în cadrul Gărzii Financiare –Secţia Judeţeană Bacău, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi
- abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie 1999 – februarie 2008, inculpatul Moise Vasile, în calitate de referent în cadrul Gărzii Financiare –Secţia Judeţeană Bacău, şi-a însuşit suma totală de 294.448,97 lei, echivalentul a 91.116,23 euro, reprezentând amenzile încasate de comisari şi care i-au fost predate pentru a fi depuse la trezorerie, sumă pe care a folosit-o în interes personal. De asemenea, în perioada iunie 2005 – decembrie 2007, Moise Vasile, pentru a ascunde însuşirea sumelor de bani, nu a predat către organele de executare silită, în termenul legal, un număr de 1134 procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor încheiate de comisari, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 13.632.603,76 lei, echivalentul a aproximativ 3.852.909 euro.
O parte din acest prejudiciu a fost recuperat prin restituire de către inculpat.
Garda Financiară – Secţia Judeţeană Bacău s-a constituit parte civilă cu suma totală de 305.372,80 lei. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului Moise Vasile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Bacău.



5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
BOLOGA EMIL, consilier în cadrul Consiliului Local al Comunei Vînători, jud. Mureş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave,
- instigare la fals intelectual în formă continuată,
MICLE MARIANA, inspector superior în cadrul Compartimentului agricol al Primăriei comunei Vînători, jud. Mureş, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de fals intelectual în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anilor 2008 – 2010, inculpatul Bologa Emil a solicitat la A.P.I.A. Mureş subvenţii agricole pentru suprafeţe de teren agricole cuprinse între aproximativ 180 şi 191 de hectare prin prezentarea de date şi declaraţii false cu privire la suprafeţele de teren pe care le deţinea în mod real. Cu această ocazie, Bologa Emil a folosit două adeverinţe emise de primăria Vînători în care inculpata Micle Mariana a consemnat în fals că Bologa Emil deţine o suprafaţă de teren agricol mult mai mare decât cea deţinută în mod real. În acelaşi scop, Micle Mariana, în calitate de inspector superior la Compartimentul agricol al Primăriei Vînători, a falsificat şi Registrul agricol al aceleiaşi primării consemnând că Bologa Emil deţine o suprafaţă de teren mai mare decât cea reală.
În această modalitate, Bologa Emil a obţinut în mod ilegal fonduri europene în sumă totală de 238.147,6 lei, echivalentul a aproximativ 58.899 euro (calculat la un curs mediu anual de 4,04 lei/euro).
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului.
Până la finalizarea cercetărilor, A.P.I.A. Bucureşti nu a comunicat dacă se constituite parte civilă în dosarul penal.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sighişoara.



6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
GOGA MARIA, asociat unic şi administrator la S.C. „AGROMIRO” SRL Daia, jud. Mureş, în sarcina căreia s-au reţinut două infracţiuni de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunităţii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, ambele în formă continuată şi
GOGA NICOLAE, viceprimar al comunei Apold, judeţul Mureş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- conflict de interese în formă continuată (3 acte materiale) şi
- două infracţiuni de complicitate la folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunităţii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anilor 2007 şi 2009, inculpatul Goga Nicolae, în calitate de viceprimar al comunei Apold, judeţul Mureş, a ajutat-o pe soţia sa, Goga Maria, să obţină în mod nelegal fonduri europene acordate prin schemele de sprijin pe suprafaţă. Astfel, Goga Nicolae, în calitate de viceprimar al comunei Apold şi soţia sa, Goga Maria, în calitate de administrator la S.C. „AGROMIRO” SRL, au încheiat mai multe contracte de închiriere a unor terenuri agricole situate pe raza comunei Apold şi aflate în patrimoniul Consiliului Local Apold cu încălcarea prevederilor legale referitoare la conflictul de interese privind aleşii locali, motiv pentru care toate aceste acte sunt nule. În plus, acesta a pus la dispoziţia soţiei sale, Goga Maria, formularele de cerere de plată directă pe suprafaţă şi documentele anexate la acestea, i-a acordat consiliere în domeniul accesării fondurilor A.P.I.A. şi s-a deplasat la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) - Centrul Judeţean Mureş - Centrul Local Sighişoara, unde a reprezentat-o pe Goga Maria fără a deţine mandat special în acest sens.
În acest context, în perioada 2007-2010, inculpata Goga Maria, în calitate de persoană fizică, a depus la A.P.I.A.– Centrul Judeţean Mureş patru cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă folosind declaraţii şi documente false, inexacte sau incomplete. Prin cererile depuse, inculpata a solicitat fonduri europene pentru suprafaţa de aproximativ 44 de hectare de teren agricol situat pe raza comunei Apold, judeţul Mureş în condiţiile în care terenurile respective nu erau utilizate de Goga Maria în calitate de persoană fizică iar pentru anii 2009 şi 2010 a prezentat contractele de închiriere a acestor terenuri care sunt nule din motivele descrise mai sus. În această modalitate, Goga Maria a obţinut fonduri europene în sumă de 102.108,72 lei.
În plus, în aceeaşi perioadă, de astă dată în calitate de administrator la S.C. „AGROMIRO” SRL (societate care are ca principal obiect de activitate creşterea animalelor), Goga Maria a depus la A.P.I.A. Mureş cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă folosind contractele de închiriere încheiate în mod nelegal cu soţul său. Astfel, Goga Maria a obţinut în mod nelegal fonduri europene în valoare de 15.819,72 lei.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Mureş s-a constituit parte civilă cu suma totală de 117.928,44 lei, echivalentul a aproximativ 30.497 euro. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unei case aparţinând soţilor Goga Nicolae şi Goga Maria.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Tîrgu Mureş.



7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

SECĂREANU ALEXANDRU MIHAI în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi înşelăciune şi

SECĂREANU VICTOR în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
-complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
-fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi
-instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene, cu ocazia formulării cererii de acordare a sprijinului financiar în cadrul Schemei de plată unică pe suprafaţă pentru anul 2007, inculpatul Secăreanu Alexandru Mihai a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului privind suprafaţa totală de teren pretins deţinută în vederea exploatării agricole pe raza comunelor Topolog, Casimcea şi Dăeni, judeţul Tulcea şi a inserat date nereale în cuprinsul planurilor de detaliu (planşe fotografice). În susţinerea cererii sale, Secăreanu Alexandru Mihai a prezentat 41 de contracte de arendă întocmite în fals de tatăl său, inculpatul Secăreanu Victor. Contractele erau încheiate în mod fictiv între fiul său, în calitate de arendaş, şi numeroase persoane fizice, care fie nu au avut relaţii contractuale cu Secăreanu Alexandru Mihai, fie erau decedate, fie nu există. De asemenea, Secăreanu Victor i-a determinat pe funcţionarii publici din cadrul comunelor Casimcea şi Topolog să înregistreze aceste contracte false.
În această modalitate, Secăreanu Alexandru Mihai a încasat în mod nelegal suma totală de 154.457,19 lei (echivalentul a aproximativ 41.941 euro) din fonduri FEGA, FEADR şi din Bugetul Naţional, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Tulcea s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor doi inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Tulcea.

În legătură cu cele şapte dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.



8. Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Popa Iulian, primar al comunei Secăria, judeţul Prahova, în sarcina căruia s-a reținut instigare la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit s-a reținut următoarea stare de fapt
În luna aprilie 2007, inculpatul Popa Iulian, în calitate de primar al comunei Secăria, judeţ Prahova, în mod repetat, cu intenţie a determinat 11 persoane să încheie contracte de arendare cu Primăria Secăria, fără să aibă aprobarea Consiliului Local în acest sens şi fără respectarea procedurii legale de atribuire în arendă şi să depună cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă la A.P.I.A. Prahova, rezultatul fiind obţinerea pe nedrept de către persoanele menţionate a sumei totale de 228.548 lei din bugetul Comunităţilor Europene sumă ce reprezintă paguba adusă bugetului menționat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Sinaia.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 29 aprilie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 18 decembrie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 decembrie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 07 decembrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 02 iunie 2015