DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
26 aprilie 2011
Nr. 261/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatei COTUNOAEI MARIA, controlor vamal principal la Direcţia Municipiului Bucureşti pentru Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În data de 6 aprilie 2011, inculpata Cotunoaei Maria a pretins şi primit, de la o persoană reprezentantă a unei societăţi comerciale, suma de 1.500 lei în schimbul eliberării unui atestat pentru comercializarea en-gros a produselor supuse accizelor, necesar societăţii menţionate pentru desfăşurarea activităţii comerciale.
Astfel, în cursul lunii martie, administratorul unei societăţi comerciale din Bucureşti, având ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al produselor din tutun, a depus la Direcţia Municipiului Bucureşti pentru Accize şi Operaţiuni Vamale o cerere de înregistrare şi atestare a activităţii de distribuţie şi comercializare en-gros de băuturi alcoolice şi/sau produse din tutun, însoţită de documentaţia prevăzută de dispoziţiile legale în vigoare. Cererea a fost repartizată controlorului vamal principal Cotunoaei Maria.
În cursul lunii aprilie, inculpata a luat legătura cu reprezentanta firmei, susţinând că, în urma verificărilor la sediul social al firmei nu poate fi emis atestatul solicitat şi că ar exista chiar şi posibilitatea iniţierii procedurii de insolvenţă. Deşi reprezentanta firmei a încercat să explice inculpatei că societatea este nou înfiinţată şi că deocamdată nu a desfăşurat activitate pentru că aşteaptă autorizaţiile necesare în acest scop, inculpata a insistat că situaţia societăţii este foarte gravă, pretinzând suma de 1500 lei pentru a elibera atestatul necesar.
În data de 6 aprilie 2011, inculpata Cotunoaei Maria a primit de la reprezentanta societăţii suma de 1.500 lei, în scopul menţionat mai sus, fiind prinsă în flagrant delict.

În cauză procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 24 iunie 2011
hotărâri definitive din 24 iunie 2011