DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
7 aprilie 2011
Nr. 225/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti efectuează cercetări penale faţă de inculpata COTUNOAEI MARIA, controlor vamal principal la Direcţia Municipiului Bucureşti pentru Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul lunii aprilie 2011, inculpata Cotunoaei Maria a pretins şi primit, de la o persoană reprezentantă a unei societăţi comerciale, suma de 1.500 lei în schimbul eliberării unui atestat pentru comercializarea en-gros a produselor supuse accizelor.
Astfel, în cursul lunii martie, administratorul unei societăţi comerciale din Bucureşti a depus la Direcţia Municipiului Bucureşti pentru Accize şi Operaţiuni Vamale o cerere prin care solicita eliberarea unui atestat pentru comercializarea en-gros a produselor supuse accizelor. Cererea a fost repartizată controlorului vamal principal Cotunoaei Maria. În cursul lunii aprilie, inculpata a luat legătura cu reprezentanta firmei, susţinând că, în urma verificărilor la sediul social al firmei, ar exista posibilitatea iniţierii procedurii de insolvenţă şi că nu poate fi emis atestatul solicitat. Deşi reprezentanta firmei a încercat să explice inculpatei că societatea este nou înfiinţată şi că deocamdată nu a desfăşurat activitate pentru că aşteaptă autorizaţiile necesare în acest scop, aceasta a insistat că situaţia societăţii, deşi foarte gravă, s-ar putea rezolva în schimbul sumei de 1.500 lei.
În data de 6 aprilie 2011, inculpata Cotunoaei Maria a primit de la reprezentanta societăţii suma de 1.500 lei, în scopul menţionat mai sus, fiind prinsă în flagrant delict.
Inculpatei i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 6 aprilie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acesteia pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 7 martie 2011, inculpata este prezentată Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile.

În cauză procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I – Direcţia Generală Anticorupţie.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 24 iunie 2011