DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
31 martie 2011
Nr. 193/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

STOIAN VASILE, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă,

GHEORGHE IONUŢ-ALEXANDRU, arestat preventiv în altă cauză, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă,

TĂNASE DANIEL-MARIAN, GHEORGHE TATIANA şi SAITOC ELENA-CLAUDIA în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie-martie 2011, inculpatul Stoian Vasile, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, a pretins suma de 6.000 de euro de la inculpatul Gheorghe Ionuţ – Alexandru pentru a interveni pe lângă un angajat din cadrul Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” în scopul obţinerii unui act medico legal care i-ar fi putut ameliora situaţia juridică. Gheorghe Ionuţ - Alexandru era cercetat în stare de arest preventiv pentru provocarea, pe fondul consumului de alcool, a unui accident de circulaţie soldat cu decesul a două persoane. Actul medical ce urma a fi obţinut prin fapte de corupţie viza calcularea retroactivă a alcoolemiei până la o valoare sub limita răspunderii penale. Inculpaţii Tănase Daniel-Marian, Gheorghe Tatiana şi Saitoc Elena-Claudia l-au ajutat pe Gheorghe Ionuţ – Alexandru să îl contacteze pe Stoian Vasile şi să obţină întreaga sumă de bani pretinsă prin contractarea unor împrumuturi şi amanetarea unor bijuterii.
La data de 6 martie 2011, Stoian Vasile a primit de la Tănase Daniel-Marian, Gheorghe Tatiana şi Saitoc Elena-Claudia suma de 3.500 euro şi 10.300 lei în scopul menţionat mai sus

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumelor de bani ce fac obiectul infracţiunilor de corupţie.
La data de 7 martie 2011, Curtea de apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Stoian Vasile pe o durată de 29 de zile.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 04 noiembrie 2011