DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT

Prin decizia penală nr. 1170 din 24 martie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatului MOLDOVAN FLAVIU MIRCEA, preşedinte Comitet de Direcţie şi înlocuitor al preşedintelui Consiliului de Administraţie al SC Sidex SA Galaţi, la pedeapsa de 8 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave. De asemenea, instanţa a dispus, atât pe perioada executării pedepsei, cât şi timp de 2 ani după executare, interzicerea următoarelor drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului DROZAN MIRCEA AUREL, director al SC Sidex SA Galaţi, la pedeapsa de 6 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave. De asemenea, instanţa a dispus, atât pe perioada executării pedepsei, cât şi timp de 3 ani după executare, interzicerea următoarelor drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului ESCU IOAN la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. De asemenea, instanţa a dispus, atât pe perioada executării pedepsei, cât şi timp de 2 ani după executare, interzicerea următoarelor drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârşirea infracţiunii. Încetarea procesului penal pentru infracţiunea de folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii.

Condamnarea inculpatului PLEŞU IOAN la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. De asemenea, instanţa a dispus, atât pe perioada executării pedepsei, cât şi timp de 4 ani după executare, interzicerea următoarelor drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârşirea infracţiunii. Încetarea procesului penal pentru infracţiunea de folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii.

Condamnarea inculpatului RUSNAC CONSTANTIN la pedeapsa de 4 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată. Încetarea procesului penal pentru infracţiunea de uz de fals. Interzice exercitarea următoarelor drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe perioada executării pedepsei.

Încetarea procesului penal faţă de COMAN VALENTIN pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii.

Obligă în solidar pe inculpaţii Pleşu Ioan şi Escu Ioan iar pe acesta din urmă şi în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Rompet SA Huşi, la plata sumei de 1.091.005,9246 lei RON către partea civilă SC Mittal Steel SA Galaţi. Dispune confiscarea de la Risnac Constantin a sumei de 20.400 RON şi a echivalentului în lei a sumei de 5000 mărci germane.

Obligă inculpatul Coman Valentin la plata sumei de 800 lei cheltuieli judiciare către stat.
Obligă inculpatul Drozan Mircea şi Moldovan Flaviu la câte 575 lei cheltuieli judiciare către stat.
Obligă recurenta parte civilă SC Arcelormittal Galaţi SA la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare către stat.


DEFINITIVĂ

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 17 decembrie 2002 (comunicat nr. 420/C/20 decembrie 2002).

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 20 decembrie 2002