DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
4 martie 2011
Nr. 119/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

VĂLEAN PETRU, fost agent şef de poliţie, angajat în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Cluj - Biroul Înmatriculări, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- luare de mită în formă continuată,
- abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- uz de fals, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă, continuată,
- complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată;

OLTEAN ADRIAN în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- trafic de influenţă,
- dare de mită,
- complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată;

OBREJAN RADU IULIAN în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- cumpărare de influenţă,
- trafic de influenţă în formă continuată,
- complicitate la dare de mită în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie 2007- aprilie 2008, inculpatul Vălean Petru, în calitate de agent şef de poliţie, angajat în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Cluj - Biroul Înmatriculări, cu încălcarea atribuţiilor ce rezidă din funcţia sa publică, a procedat la înmatricularea unui număr de 22 de autovehicule, cunoscând că nu a fost achitată taxa de primă înmatriculare şi respectiv, că în cazul a 20 dintre acestea, nu există documente reale de plată a taxei de primă înmatriculare. Pentru a crea o aparenţă de legalitate a actelor sale, în perioada ianuarie – martie 2008, Vălean Petru a ataşat la dosarele de înmatriculare ordine de plată falsificate prin care se făcea dovada plăţii taxei de primă înmatriculare în mod nereal. Aceste ordine de plată au fost completate în fals de Vălean Petru, Oltean Adrian şi de către alte persoane.
Pentru înmatricularea a 16 autovehicule (din cele 22 menţionate mai sus) fără plata taxei de primă înmatriculare sau cu plata acestei taxe la o valoare mai mică decât cea prevăzută de lege, inculpatul Vălean Petru a primit de la inculpatul Oltean Adrian şi de la alte persoane suma totală de 18.900 euro şi 7.950 lei (din care 13.850 euro şi 2.350 lei doar de la Oltean Adrian). La rândul său, Oltean Adrian a acţionat ca un intermediar şi a pretins şi primit de la inculpatul Obrejan Radu Iulian şi de la alte trei persoane suma de bani menţionată mai sus, asigurându-i că are influenţă asupra unor funcţionari publici din cadrul Biroului Înmatriculări Cluj, pe care îi poate determina să înmatriculeze mai multe autovehicule fără plata taxei speciale de primă înmatriculare în cuantumul prevăzut de lege. Astfel, în cursul lunii noiembrie 2007, Oltean Adrian a primit de la Obrejan Radu Iulian 900 euro pentru a-l ajuta să înmatriculeze un autovehicul fără plata taxei speciale de primă înmatriculare, iar în perioada februarie – martie 2008 a mai primit de la aceeaşi persoană 10.850 de euro, în acelaşi scop. La rândul său, inculpatul Obrejan Radu Iulian primise suma de 10.850 de euro de la patru persoane pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Biroului Înmatriculări Cluj care să înmatriculeze mai multe autovehicule în modalităţile descrise mai sus.
În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 175.043,85 lei.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 189.713,58 lei, din care în cursul urmăririi penale, a fost recuperată suma de 14.347 lei.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile aparţinând inculpatului Vălean Petru.

Inculpatul Vălean Petru a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Cluj al DNA la data de 7 iulie 2008 pentru fapte similare (v. comunicatul nr. 183/VIII/3 din 9 iulie 2008). Prin sentinţa penală nr. 184 din 5 mai 2009 a Tribunalului Cluj, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 1503 din 20 aprilie 2010 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, inculpatul Vălean Petru a fost condamnat la pedeapsa de 5 ani închisoare în regim de detenţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Cluj.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 13 ianuarie 2014