DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
8 iunie 2010
Nr. 209/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
STANCIU BERTI CĂTĂLIN, în stare de arest preventiv, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (I.G.P.R.) - Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită şi
NIŢĂ EMANUEL în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită şi trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În data de 26 aprilie 2010, inculpatul Stanciu Berti Cătălin, în calitate de ofiţer în cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, a acceptat promisiunea de a-i fi dată suma de 10.000 de euro cu titlu de mită, respectiv nu a respins-o, promiţând că în schimbul banilor nu îşi va îndeplini atribuţiile de serviciu, în sensul că nu va comunica parchetului rezultatul integral al activităţilor de cercetare penală efectuate într-un dosar penal înregistrat la D.I.I.C.O.T., dosar în care se efectuau cercetări cu privire la activitatea societăţii administrate de denunţător, asigurându-l pe acesta din urmă că nu va avea probleme în viitor. Ulterior, denunţătorul i-a dat unui intermediar, inculpatul Niţă Emanuel, suma de 40.000 lei pentru a-i fi remisă ofiţerului de poliţie Stanciu Berti Cătălin în scopul menţionat anterior. La rândul său, Niţă Emanuel a pretins de la denunţător iniţial 10%, apoi 25% din valoarea mitei pentru a interveni pe lângă ofiţerul de poliţie şi pentru a-l determina să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu.
La data de 1 mai 2010, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Stanciu Berti Cătălin pe o perioadă de 15 zile (comunicat nr. 149/VIII/3 din 3 mai 2010).
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 02 februarie 2011