DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
7 februarie 2011
Nr. 45/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna ianuarie 2011, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

MITU MARIA CRISTINA, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în scopul ascunderii infracţiunii de trafic de influenţă şi
STERESCU MIRCEA DAN RADU, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2009, inculpata Mitu Maria Cristina a pretins şi primit de la inculpatul Sterescu Mircea Dan Radu şi de la o altă persoană, denunţătoare în cauză, suma de 100.000 de euro, în trei tranşe, susţinând că va interveni pe lângă funcţionarii din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti în vederea soluţionării în mod favorabil a unui dosar având ca obiect obţinerea titlului de proprietate şi a despăgubirilor prevăzute de lege pentru un teren situat în Bucureşti.
La data pretinderii sumei de 100.000 de euro, pentru a întări convingerea că banii pretinşi vor fi daţi funcţionarilor din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti în vederea soluţionării dosarului având ca obiect restituirea terenului în baza Legii nr. 10/2001 şi, totodată, pentru a da o aparenţă de legalitate demersurilor sale, inculpata Mitu Maria Cristina a plăsmuit un înscris în care menţiona că cei doi cumpărători de influenţă, în calitate de mandanţi, au hotărât plata către ea, în calitate de mandatar, a sumei de 100.000 euro, înscris pe care, la data de 04.11.2010, l-a folosit în faţa organelor de urmărire penală, în scopul ascunderii săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MOISIL LEONTIN, reprezentant legal al SC Ieromar Comserv SRL Şanţ, jud. Bistriţa Năsăud, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi
- fals în declaraţii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În luna septembrie 2007, inculpatul Moisil Leontin, cu ocazia încheierii unui contract finanţat din fonduri PHARE, a prezentat Autorităţii Contractante - Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, declaraţii false în care a consemnat în mod nereal că nu a suferit anterior condamnări penale definitive, în condiţiile în care suferise două condamnări penale definitive pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În această modalitate, inculpatul a obţinut pe nedrept suma totală de 144.344,41 lei şi 120.010,30 euro, reprezentând 80% din întreaga finanţare acordată prin programul PHARE.
Contractul a fost încheiat de inculpatul Moisil Leontin în calitatea sa de reprezentant legal al SC Ieromar Comserv SRL pentru punerea în practică a proiectului „Dezvoltarea activităţilor de colectare şi valorificare a deşeurilor în Bazinul Hidrografic Superior al Someşului Mare”. În cadrul proiectului, Moisil Leontin s-a obligat să achiziţioneze utilaje specializate pentru deşeuri lemnoase, să angajeze personal calificat şi să realizeze activităţi de publicitate a acţiunilor sale pentru conştientizarea publică a importanţei gestionării deşeurilor lemnoase.
După încasarea banilor, în perioada februarie-aprilie 2008, Moisil Leontin a cheltuit întreaga sumă în afara proiectului pentru care a fost acordată, direcţionând-o către diverse cheltuieli ale firmei: datorii anterioare, credite bancare, leasinguri pentru autoturismele pe care le utiliza sau, pur şi simplu, a ridicat numerar din contul bancar, fără nicio justificare în acest sens.

Moisil Leontin a produs Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului un prejudiciu în sumă totală de 160.013,74 euro, echivalent în lei a sumei de 596.848,49.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Năsăud.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului CIUPERCĂ SILVIU IONEL în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2 - 29 decembrie 2010, inculpatul Ciupercă Silviu Ionel a pretins de la doi denunţători suma de 15.000 euro pentru a interveni la un judecător din cadrul Tribunalului Neamţ şi la un procuror care reprezenta Ministrul Public în acelaşi dosar penal pentru a-i determina să facă demersurile necesare punerii în libertate a unuia dintre denunţători şi să aplice o pedeapsă mai blândă ambilor denunţători. Dosarul respectiv avea ca obiect judecata pe fond a celor doi denunţători pentru infracţiuni de trafic de persoane şi trafic de minori, unul dintre denunţători fiind arestat preventiv.
Inculpatul şi cei doi denunţători au convenit ca banii pretinşi să fie remişi în două tranşe egale, înainte şi după punerea în libertate iar ulterior, prima tranşă a fost redusă la suma de 6.000 de euro.
La data de 29 decembrie 2010, inculpatul Ciupercă Silviu Ionel a fost prins în flagrant imediat după primirea sumei de 6.000 de euro de la unul dintre denunţători, reprezentând o primă tranşă din banii pretinşi.

La data de 30 decembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar la aceeaşi dată, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Ciupercă Silviu Ionel pe o perioadă de 29 de zile (comunicat nr. 725/VIII/3 din 30 decembrie 2010).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vrancea.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.



În legătură cu cele trei dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 04 aprilie 2011
hotărâri definitive din 04 aprilie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 11 septembrie 2014