DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
23 decembrie 2010
Nr. 709/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei BULIGA GEORGETA, judecător la Curtea de Apel Iaşi - Secţia civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă şi, în stare de libertate, a inculpatului POPESCU LIVIU, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită şi cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La sfârşitul lunii februarie 2010 – începutul lunii martie 2010, inculpata Buliga Georgeta, judecător la Curtea de Apel Iaşi, a pretins şi primit de la inculpatul Popescu Liviu, suma de 4.000 euro, susţinând că banii sunt pentru colegele sale de complet, judecătoare la aceeaşi curte de apel. Cu aceeaşi ocazie, inculpata a pretins şi o sumă pentru sine, al cărei cuantum nu l-a precizat. Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca inculpatul Popescu Liviu să obţină o soluţie favorabilă într-un proces civil referitor la partajarea, pe cale judiciară, a bunurilor aparţinând inculpatului Popescu Liviu şi fostei sale soţii, dosarul fiind în stadiu de recurs.
Buliga Georgeta şi celelalte două judecătoare făceau parte din completul învestit cu soluţionarea acestui dosar ce viza, în principal, un apartament în municipiul Iaşi, un teren în judeţul Iaşi şi două autoturisme.
În condiţiile în care Judecătoria Iaşi şi Tribunalul Iaşi constataseră că fosta soţie a învinuitului Popescu Liviu avusese o contribuţie de 90% în dobândirea bunurilor comune şi îi fuseseră atribuite o mare parte din acestea, la data de 12 martie 2010, completul din care făcea parte Buliga Georgeta a modificat în tot aceste hotărâri, dând câştig de cauză lui Popescu Liviu.
Ulterior pronunţării acestei decizii, Buliga Georgeta i-a mai pretins lui Popescu Liviu încă 1.000 euro, susţinând că banii sunt pentru una dintre membrele completului de judecată.
La data de 26 noiembrie 2010, Popescu Liviu a remis inculpatei suma de 1.000 de euro solicitată pentru colega sa de complet, ocazie cu care magistratul Buliga Georgeta a acceptat o altă sumă, 3.000 euro, care i s-ar cuveni ei pentru „ajutorul” dat în obţinerea unei hotărâri favorabile lui Popescu Liviu.
La data de 27 noiembrie 2010, inculpata Buliga Georgeta a primit suma de 3.000 de euro, constatându-se săvârşirea infracţiunii flagrante.
Prin hotărârea din 27 noiembrie 2010, Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători a încuviinţat luarea măsurii preventive a arestării faţă de magistratul judecător Buliga Georgeta.
Inculpatei i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 28 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acesteia pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 29 noiembrie 2010, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatei Buliga Georgeta pe o perioadă de 29 de zile.(comunicat nr. 629/VIII/3 din 29 noiembrie 2010).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bacău, instanţă desemnată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma cererii de desemnare a altei instanţe pentru judecarea cauzei, formulată de procurorii anticorupţie, în baza art. 61 indice 1 din Cpp.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 12 ianuarie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 noiembrie 2011