DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
3 decembrie 2010
Nr. 645/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:
PARASCHIV GABI, referent la SC APOLODOR SRL, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă şi
NEAGU RAREŞ CONSTANTIN, consilier juridic în cadrul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie-noiembrie 2010, inculpatul Paraschiv Gabi, a pretins unei persoane denunţătoare să îi vândă un imobil situat în Bucureşti la un preţ mai mic decât cel convenit („diferenţa” câştigată de către inculpat fiind în cuantum de 20.000 euro) şi să ,,cedeze”, în folosul unei terţe persoane, drepturile succesorale şi litigioase pe care persoana denunţătoare le avea asupra unui alt imobil situat în Bucureşti. Aceste drepturi litigioase fuseseră dobândite anterior de denunţătoare pentru suma de 100.000 euro. În schimb, inculpatul Paraschiv Gabi a promis că va interveni pe lângă membrii Comisiei interne pentru analizarea notificărilor formulate în temeiul Legii nr. 10/2001 din cadrul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, pentru a obţine, în favoarea denunţătoarei, soluţionarea unei notificări, în sensul emiterii de către Primarul General al Municipiului Bucureşti a Dispoziţiei de retrocedare în natură a unui imobil situat într-o zonă centrală din Bucureşti.
În acest context, uzând de calitatea sa de consilier juridic în cadrul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, inculpatul Neagu Rareş Constantin a intermediat intervenţia lui Paraschiv Gabi pe lângă persoane cu atribuţii de decizie din cadrul Primăriei Generale şi a asigurat totodată completarea dosarului sus amintit cu acte esenţiale pentru soluţionarea sa favorabilă. În schimb, Neagu Rareş Constantin urma să primească de la Paraschiv Gabi, suma de 10.000 euro.
La data de 8 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Paraschiv Gabi şi Neagu Rareş Constantin pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 9 noiembrie 2010, Tribunalul Bucureşti a dispus faţă de inculpatul Paraschiv Gabi măsura arestării preventive pe o perioadă de 20 de zile şi cercetarea în stare de libertate a inculpatului Neagu Rareş Constantin. (comunicat nr. 599/VIII/3 din 9 noiembrie 2010).
La data de 16 noiembrie 2010, Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul procurorilor şi a dispus măsura arestării preventive pentru 29 de zile faţă de cei doi inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 21 decembrie 2011