increase font sizedecrease font size | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr.  369 / 13 iunie 2005

 

 

C O M U N I C A T

 

 

Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MISCHIE NICOLAE – fost preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită, fapte comise în formă continuată  şi aflate în concurs real.

Din materialul probator rezultă  că, în perioada 1999-2002, inculpatul ar fi pretins de la un om de afaceri executarea unor lucrări de construcţii şi de renovare la trei imobile proprietate personală, valoarea totală a acestora depăşind 4,5 miliarde lei. În schimbul   acestor servicii, inculpatul a afirmat că  poate interveni la diverse autorităţi ale statului în vederea obţinerii de către afacerist a unor contracte economice în favoarea firmelor care-i aparţineau.

 În dubla sa calitate - de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj şi preşedinte al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia – inculpatul  MISCHIE NICOLAE a promis că îşi poate trafica influenţa pe lângă  funcţionari  cu  înalte demnităţi  publice din judeţ pentru acordarea unor facilităţi firmelor aparţinând omului de afaceri  respectiv, pentru a stopa controalele pe linie fiscală la acestea, cât şi pentru  a încheia unele contracte de execuţie lucrări în numele Administraţiei Publice  judeţene pe care o  reprezenta.

În realizarea aceleiaşi activităţi infracţionale, inculpatul ar mai fi  pretins, cu titlu de mită, un autoturism ARO, mobilier şi bunuri  electrocasnice pentru dotarea proprietăţii sale  din Târgu  Jiu.

În baza înţelegerii intervenite  între inculpat şi omul de afaceri, la sfârşitul  anului 1999, au fost începute lucrările de renovare-construcţie, precum şi de dotare  la imobilul din municipiul Târgu  Jiu, lucrări  care au durat aproximativ doi ani şi care au fost suportate din banii constructorului. La scurt timp, inculpatul  MISCHIE NICOLAE a pretins aceluiaşi  om de afaceri efectuarea unor lucrări de renovare şi  la imobilele – proprietate personală – din Bucureşti, respectiv vila din comuna Godineşti, judeţul  Gorj. Numai valoarea lucrărilor de construcţie şi renovare la imobilul  din Târgu  Jiu depăşeşte 3 miliarde lei, în timp  ce bunurile electrocasnice şi mobilierul  pentru dotarea acestuia se ridică la aproape 432 milioane lei, la preţul  pieţei practicat în 2001 şi  2002.

În ceea ce priveşte autoturismul ARO pretins de inculpat, pentru a se masca fapta de corupţie, au fost întocmite acte de vânzare pe numele unei terţe persoane,  banii aparţinând, în fapt, omului de afaceri care a plătit peste 189 milioane lei drept contravaloare a maşinii de teren. Mai mult, societatea aparţinând afaceristului a emis, într-o singură  zi – 22 aprilie 2002 – şapte chitanţe şi, imediat după aceasta, tot atâtea dispoziţii de plată prin care, în mod fictiv, s-a atestat încasarea contravalorii facturii pentru  autoturismul ARO. Întreaga sumă de 189.339.302 lei a fost scoasă, cu titlu  de retragere-aport personal, din contul afaceristului. În septembrie 2002, autoturismul a fost transferat de la terţa persoană care l-a preluat în numele inculpatului la o  firmă al cărei administrator era soţia acestuia, MISCHIE SANDA, suma trecută  în evidenţele contabile fiind de 50 milioane lei.

Din depoziţiile martorilor rezultă  că  inculpatul îl prezenta pe omul de afaceri de la care a primit mita şi căruia i-a promis traficarea  influenţei  sale drept „cel mai mare investitor în zona defavorizată, că execută  lucrări de o calitate nemaiîntâlnită în Gorj şi că îi  este prieten”. De altfel, acestea erau  calităţile pe care inculpatul  le invoca şi în discuţiile pe care le avea cu reprezentanţii instituţiilor statului din judeţ, pentru a-i determina  să  nu-şi  exercite sau să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu. Este şi  cazul intervenţiei  inculpatului la conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj pentru ca omul de afaceri să  beneficieze de eşalonarea datoriilor către stat şi  ridicarea unui sechestru de 1,5 miliarde lei pe o hală de construcţii.

În realizarea aceloraşi promisiuni, inculpatul ar fi intervenit şi la conducerea Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia  pentru încheierea a 56 de contracte de execuţie, valoarea totală  a acestora, fără TVA, fiind estimată la  peste 163 miliarde lei.

În cursul anului 2003, în calitate de preşedinte al Consiliului  Judeţean Gorj, inculpatul a încheiat un contract pentru amenajarea interioară a obiectivului „Casa Gănescu”, autoritatea contractantă  plătind în avans peste 248 milioane lei din finanţări prin programul  PHARE. Lucrarea a fost atribuită preferenţial societăţilor controlate de acelaşi om de afaceri, oferta fiind direcţionată de inculpat, în mod expres, către aceste  firme. Mai mult, invitaţiile au fost semnate chiar de către inculpatul  MISCHIE NICOLAE, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean. Înaintea începerii lucrărilor, Consiliul Judeţean Gorj a emis ordin de plată  pentru suma de 817 milioane lei, care a şi fost achitată. Ulterior, în decurs de numai două luni, firma contractantă a încasat încă 2,8  miliarde lei, reprezentând amenajări interioare la „Casa Gănescu”.

Procurorii anticorupţie monitorizează încă din luna iunie 2003  toate informaţiile şi datele privind activităţile ilicite ale inculpatului MISCHIE NICOLAE, urmărirea penală  fiind începută la data de 29 aprilie 2004. Cauza, extrem de complexă,  nu a putut fi soluţionată în timp  rezonabil din cauza duratei celor trei expertize -  tehnică, în construcţii; contabilă; de evaluare a bunurilor mobile – ale căror concluzii au  fost depuse la începutul lunii iunie 2005.

Dosarul  are 14 volume, însumând peste 2.500 pagini. Numai rechizitoriul este redactat pe aproape 100 de pagini.

Cauza se trimite spre competentă  soluţionare la Tribunalul Gorj.

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA

 


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 18 martie 2013