DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
30 iunie 2006

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti – Biroul Teritorial Slobozia au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:

NICĂ NECULAI, administrator la SC CI DESIGN SRL Slobozia, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată;

GHEORGHE DAN LAURENŢIU, administrator la SC DAVNA DESIGN SRL Slobozia, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual la Legea contabilităţii şi evaziune fiscală, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii octombrie 2002, inculpatul Nică Neculai, în calitate de administrator la SC CI DESIGN SRL Slobozia, a beneficiat de un împrumut nerambursabil din fondurile PHARE în cadrul proiectului „Arhitectură pentru CI DESIGN”, în sumă de 30.372,6 euro, defalcată pe capitole şi subcapitole de cheltuieli, conform proiectului de buget aprobat. În perioada implementării proiectului, inculpatul, a schimbat destinaţia stabilită prin buget a sumelor de 25.000 euro şi respectiv 3.641,32 euro, fără respectarea dispoziţiilor legale privind gestionarea fondurilor nerambursabile alocate României prin programul PHARE. Pentru justificarea cheltuielilor conform bugetului aprobat, inculpatul Nică Neculai a iniţiat un circuit de transfer al sumelor între SC CI DESIGN SRL, SC CINIC SRL (administrată tot de el) şi SC DAVNA DESIGN SRL Slobozia, administrată de inculpatul Gheorghe Dan Laurenţiu, pe baza unor documente (situaţii de lucrări, facturi) ce nu au avut la bază operaţiuni comerciale reale.
Acest circuit a fost folosit de cei doi inculpaţi atât pentru a crea imaginea unui bun rulaj al societăţilor pe care le administrau, cât şi pentru a diminua profitul impozabil şi a deduce TVA.
Prin înregistrarea în contabilitatea acestor societăţi a documentelor cu caracter nereal bugetul de stat a fost prejudiciat de inculpatul Nică Neculai cu 436.213.125 ROL reprezentând impozitul pe profit datorat şi 395.387.521 ROL reprezentând TVA şi de inculpatul Gheorghe Dan Laurenţiu cu 332.484.15 ROL reprezentând impozit pe profit şi 252.687.958 ROL reprezentând TVA.
Inculpatul Nică Neculai, la Raportul final a anexat documente justificative cu conţinut nereal, pe baza cărora a solicitat şi obţinut plata finală a împrumutului nerambursabil în sumă de 1.731,28 euro.
La data de 14.06.2006, inculpatul Nică Neculai a achitat obligaţiile datorate bugetului de stat de către societăţile administrate de el, respectiv SC CI DESIGN SRL ŞI SC CINIC SRL Slobozia.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Slobozia.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 09 martie 2010