DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
13 octombrie 2010
Nr. 405/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului KARABULUT HUSEYIN, cetăţean turc, asociat unic şi administrator cu puteri depline al S.C. LAZAROU IMPEX S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de evaziune fiscală, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii decembrie 2008, inculpatul Karabulut Huseyin, în calitate de asociat unic şi administrator cu puteri depline al S.C. LAZAROU IMPEX S.R.L., cu ocazia derulării procedurii de înfiinţare a acestei societăţi comerciale (cu obiect de activitate comercializarea produselor alimentare, băuturilor şi tutunului), a declarat în mod fictiv sediul social al societăţii comerciale şi punctul de lucru şi a omis declararea de sedii secundare ori alte puncte de lucru (dobândind, astfel, tiparul unei firme „fantomă”).
Ulterior, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, în perioada 1 ianuarie - 9 februarie 2009, inculpatul a omis să evidenţieze în actele contabile achiziţia şi comercializarea de produse intracomunitare (fructe şi legume).
În această modalitate, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 11.290.131 lei (echivalentul a 2.674.244 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA, pagubă ce nu fost recuperată întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului.
De altfel, Karabulut Huseyin a fost o perioadă scurtă de timp în România (5 – 19 decembrie 2008), iar firma sa este inactivă din anul 2009.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Cornetu, judeţul Ilfov.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 25 septembrie 2013