DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
8 octombrie 2010
Nr. 401/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatei DUMITRESCU ROVENA CRISTINA – administrator al S.C. DUMIREX TRANS S.R.L. şi S.C. ROVENS CONSTRUCT S.R.L., în sarcina căreia s-au reţinut:
-3 infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată;
-infracţiunea de comercializare a produselor energetice neaccizabile altfel decât direct către utilizatorii finali, prevăzută de Codul Fiscal, în formă continuată;
-fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată;
-participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată;
-participaţie improprie la infracţiunea de spălare de bani în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada mai 2007 – iunie 2008, în calitate de administrator al S.C. DUMIREX TRANS S.R.L. Ploieşti (ulterior Târgovişte) şi S.C. ROVENS CONSTRUCT S.R.L. Ploieşti, prin acte materiale repetate şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a achiziţionat produse energetice neaccizabile (uleiuri, grund, solvent) de la furnizori reali, pe care le-a comercializat ca produse accizabile (motorină şi benzină) către societăţi intermediare sau de distribuţie a carburanţilor. În contabilitatea societăţii sale, a evidenţiat livrarea fictivă a produselor neaccizabile – pe de o parte – şi aprovizionarea nereală a combustibililor auto – pe de altă parte – către şi de la societăţi comerciale cu comportament tip „fantomă”. Astfel, inculpata a ascuns sursa taxabilă, respectiv acciza, pe care şi-a însuşit-o, sustrăgându-se de la plata T.V.A. datorată bugetului de stat.
Prejudiciul total cauzat bugetului statului prin comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală este în sumă de 16.630.020,90 lei (4.737.831 euro calculat prin raportare la paritatea leu/euro din perioada 2007 – 2008 a comiterii faptelor), din care 12.560.200 lei accize şi 4.069.820,90 lei T.V.A.

În activitatea ilicită cu produse petroliere inculpata a folosit documente false constând în facturi de livrare a produselor neaccizabile către societăţi de tip „fantomă” (operaţiune nederulată în realitate) şi de vânzare a carburanţilor (deşi aceştia erau în fapt uleiuri neaccizabile), facturi completate personal sau prin intermediul tatălui său, fără ca acesta din urmă să cunoască natura fictivă a acestor înscrisuri.

Pentru a ascunde originea ilicită a sumei de 5.921.852 lei provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, inculpata Dumitrescu Rovena Cristina l-a determinat, cu intenţie, pe tatăl său ca – fără vinovăţie – să o transfere din conturile S.C. DUMIREX TRANS S.R.L. şi S.C. ROVENS CONSTRUCT S.R.L., cu justificări nereale, în conturile unor societăţi cu care nu a derulat relaţii comerciale.

Având în vedere că nu au fost identificate bunuri aparţinând inculpatei, nu au putut fi luate măsuri asigurătorii în vederea recuperării pagubei produse bugetului de stat.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Prahova.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 03 mai 2012