DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
5 octombrie 2010
Nr. 393/VIII/3

COMUNICAT

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna septembrie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

DASCĂLU CARMEN MIRONEL, asociat şi administrator la mai multe societăţi comerciale printre care şi S.C. FERMA DAS AGRO S.R.L. Podgoria, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- folosire şi prezentare de documente false şi inexacte având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene,
- înşelăciune şi
- fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,

BACIU CONSTANTIN, primar al comunei Podgoria, judeţul Buzău şi MILEA NECULAI, viceprimar al comunei Podgoria, judeţul Buzău, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de folosire şi prezentare de documente false şi inexacte având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene,
- complicitate la infracţiunea de înşelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 7 iulie 2006 a fost încheiat contractul de finanţare pentru acordarea asistenţei financiare nerambursabile între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (în calitate de Autoritate Contractantă) şi S.C. FERMA DAS AGRO S.R.L. în vederea derulării proiectului „Înfiinţarea unei ferme de creştere a suinelor în comuna Podgoria, judeţul Buzău” finanţat cu fonduri SAPARD în valoare de 1.231.502 lei (343.803 EURO).
În scopul obţinerii acestor fonduri în mod nelegal, inculpatul Dascălu Carmen Mironel, în calitate de administrator al S.C. FERMA DAS AGRO S.R.L. şi de responsabil legal al acestui proiect, a prezentat Agenţiei SAPARD mai multe înscrisuri false (contractul de concesiune, aviz de gospodărire a apelor, notificare de impact redus, declaraţia pe propria răspundere referitoare la achiziţia de bunuri, servicii şi lucrări şi declaraţia de confidenţialitate şi obiectivitate) cât şi documente inexacte (certificat de urbanism, autorizaţia de mediu). În plus, Dascălu Carmen Mironel a falsificat o parte din aceste documente.
În demersul său, beneficiarul fondurilor comunitare a fost ajutat de inculpaţii Baciu Constantin, primar al comunei Podgoria şi Milea Neculai, în calitate de secretar al comunei Podgoria.
Astfel, în cursul anilor 2005 şi 2006, inculpatul Baciu Constantin a concesionat în mod ilegal către S.C. FERMA DAS AGRO S.R.L. Podgoria suprafaţa de 10 ha teren extravilan şi a întocmit fără drept certificatul de urbanism, cunoscând că aceste documente vor fi folosite de către Dascălu Carmen Mironel în cadrul proiectului cu finanţare SAPARD. La rândul său, Milea Neculai, în calitate de secretar al comunei Podgoria, a contribuit la concesionarea în mod ilegal a terenului menţionat mai sus prin aceea că nu a urmărit întocmirea şi avizarea pentru legalitate a proiectului de hotărâre de Consiliu Local a semnat contractul de concesiune şi nu a făcut demersurile necesare pentru rezilierea acestuia.
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 516.402,38 lei ( aproximativ 146.517,911 euro ).
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor celor trei inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Râmnicu Sărat.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpatului JESUS ESTANY SERAROLS,cetăţean spaniol,administrator la SC HARGHITA FUNGHI SRL Sândominic, jud. Harghita, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de obţinere pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 29 august 2005, între Agenţia SAPARD, în calitate de Autoritate Contractantă şi S.C. „HARGHITA FUNGHI” S.R.L. Sândominic, jud. Harghita, s-a încheiat un contract de finanţare nerambursabilă prin programul SAPARD pentru implementarea şi dezvoltarea Proiectului intitulat „Modernizarea sistemului de colectare, depozitare, procesare şi a marketingului fructelor de pădure din localitatea Sândominic, jud. Harghita”.
În acest context, inculpatul Jesus Estany Serarols, în calitate de administrator la SC HARGHITA FUNGHI SRL Sândominic, jud. Harghita şi reprezentant legal al acestui proiect, a dispus ca utilajele, instalaţiile şi echipamentele importate în perioada 21 iunie – 22 septembrie 2005 printr-o societate comercială interpusă să fie folosite în cadrul proiectului, mărind artificial preţul acestora cu suma de 72.633 euro.
Prin acest circuit financiar, inculpatul a ascuns adevărata provenienţă a utilajelor şi echipamentelor importate deoarece furnizorul era societatea CONSERVES ESTANY SL - 08259 Fonollosa / Spania, asociat unic al S.C. „HARGHITA FUNGHI” S.R.L. Sândominic, jud. Harghita, beneficiarul finanţării SAPARD.
Agenţia SAPARD s-a constituit parte civilă cu suma de 312.351,70 lei (echivalentul a aproximativ 88.000 euro). Pe parcursul procesului penal, S.C. „HARGHITA FUNGHI” S.R.L. a restituit aceşti bani.
Prezentul dosar penal s-a constituit ca urmare a disjungerii dispuse în dosarul penal prin care au fost trimişi în judecată inculpaţii Albert Ana Maria şi Bandi Laszlo Zoltan în legătură cu fraudarea aceluiaşi proiect (comunicat nr. 45/VIII/3 din data de 7 martie 2008, afişat pe site-ul www.pna.ro).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Miercurea Ciuc.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BOLDURĂ VOICU VASILE, fost viceprimar al comunei Vălişoara, judeţul Hunedoara, COSTAR ROMULUS, şef serviciu colectare în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Brad (A.F.P.) judeţul Hunedoara şi MAIER DORINA TATIANA ROZALIA, agent fiscal în cadrul Primăriei Vălişoara, judeţul Hunedoara, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- fals intelectual în formă continuată şi
- participaţie improprie la folosirea sau prezentarea de documente false, incomplete sau inexacte care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor;

FAUR GAROFIŢA, referent superior la A.F.P. Brad, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată,
- complicitate la infracţiunea de participaţie improprie la infracţiunea de prezentare de documente false, incomplete sau inexacte care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2007, a fost încheiat un acord de parteneriat între SC Interlog Com SRL Brad - în calitate de partener principal şi primăriile comunelor Vălişoara, Criscior, Baia de Criş, toate din judeţul Hunedoara şi Centrul de Afaceri Master– în calitate de parteneri, având ca obiect implementarea împreună a proiectului finanţat cu fonduri PHARE şi intitulat „De la Agricultură la Afaceri – o alternativă pentru satul European”.
Ulterior, a fost încheiat contractul de grant pentru punerea în practică a acestui proiect între Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi SC Interlog Com SRL Brad.
În acest context, în cursul lunii noiembrie 2007, inculpaţii Boldură Voicu Vasile, viceprimar al comunei Vălişoara, jud. Hunedoara şi Maier Dorina Tatiana Rozalia, agent fiscal în cadrul aceleiaşi primării, au semnat 10 declaraţii rectificative întocmite în fals de inculpata Faur Garofiţa, referent la A.F.P. Brad, cu consecinţa diminuării nejustificate a obligaţiilor fiscale datorate la bugetul consolidat al statului de către Primăria comunei Vălişoara. În baza acestor acte false, a fost eliberat un certificat fiscal utilizat de reprezentantul legal al SC Interlog Com SRL Brad în vederea accesării fondurilor PHARE necesare finanţării proiectului menţionat mai sus.
La rândul său, în aceeaşi perioadă, inculpatul Costar Romulus, în calitate de angajat al A.F.P. Brad, a eliberat în fals două certificate de atestare fiscală în care a consemnat în mod eronat că Primăriile Vălişoara şi Baia de Criş nu au debite neachitate la bugetul de stat în scopul anexării acestor documente cererii de plată pentru finanţarea proiectului.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 76.641,40 euro.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Brad.



În legătură cu cele trei dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 10 septembrie 2010
comunicate-hotărâri de condamnare din 21 iunie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 octombrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 07 iunie 2013