DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
7 septembrie 2010
Nr. 343/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna august, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului USCATU CRISTINEL, persoană cu antecedente penale, administrator al mai multor societăţi comerciale între care S.C. New Car S.R.L, S.C. „Beer & Aqua” S.R.L, S.C. Agro Floris S.R.L, S.C. Vend Ro S.R.L, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de înşelăciune în formă continuată, evaziune fiscală, fals în declaraţii, participaţie improprie la fals intelectual, uz de fals în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2005-2009 , inculpatul Uscatu Cristinel, în calitate de administrator al societăţilor comerciale menţionate, pe parcursul desfăşurării unor activităţi de comerţ cu cereale, băuturi răcoritoare, bere, materiale de construcţii, a indus în eroare un număr de 23 de persoane fizice în calitate de reprezentanţi ai unor persoane juridice cu sediul pe teritoriul României), cauzându-le un prejudiciu în valoare totală de 1.687.475,08 lei şi pe reprezentanţii a 4 persoane juridice cu sediul pe teritoriul Ungariei, cauzându-le un prejudiciu în valoare totală de 1.026.462,30 euro şi 498.045 lei. Actele de înşelăciune au presupus împrumuturi de bani luate şi nerestituite, emiterea de file CEC sau bilete la ordin fără acoperire pentru plata unor mărfuri achiziţionate prin firmele inculpatului, achitarea numai parţială sau chiar neachitarea, către furnizori, a contravalorii unor mărfuri livrate către societăţile comerciale ale inculpatului, nelivrarea, de către inculpat, a mărfurilor, în condiţiile în care cumpărătorul efectuase plata în avans.
Pentru a îngreuna şansele reprezentanţilor firmelor înşelate de a-l găsi pe inculpat în vederea recuperării sumelor de bani pe care acesta nu le mai achita, la data de 12.05.2008 inculpatul a obţinut o carte de identitate din care rezultă că are domiciliul la o altă adresă decât cea la care locuieşte efectiv. De asemenea, în acelaşi scop, la data de 24.07.2008, inculpatul a cesionat fictiv părţile sociale pe care le deţinea la S.C. Vend Ro S.R.L. De altfel, din probatoriu a rezultat că înfiinţarea unor firme şi apoi cesionarea lor fictivă astfel încât să nu poată fi identificat şi tras la răspundere a reprezentat modul de operare al inculpatului al cărui scop era inducerea în eroare a persoanelor fizice şi juridice cu care intra în relaţii comerciale.

Pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor către stat care derivau din desfăşurarea de activităţi comerciale, inculpatul Uscatu Cristinel a omis cu intenţie înregistrarea în evidenţele contabile ale S.C. Vend Ro S.R.L. a unor operaţiuni comerciale şi a ascuns documente care atestau efectuarea unor operaţiuni contabile.
În acest mod, inculpatul a cauzat bugetul statului un prejudiciu de 3.797.717 lei.

În vederea recuperării prejudiciului rezultat din activitatea infracţională, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra unui imobilul aparţinând inculpatului Uscatu Cristinel, situat in Timişoara.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Timiş.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpatului TRUŢESCU MIHAI ADRIAN, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi fals privind identitatea.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii iunie 2008, inculpatul Truţescu Mihai Adrian i-a procurat lui Cojocaru Garofiţa (condamnată în alt dosar) o carte de identitate falsificată conţinând datele de stare civilă ale unei alte persoane, dar având aplicată fotografia acesteia.
În cursul lunii iunie 2008, Cojocaru Garofiţa, fiind însoţită de Truţescu Mihai Adrian, prin utilizarea cărţii de identitate falsificate puse la dispoziţie de inculpat, s-a prezentat cu numele unei alte persoane (titulara unui cont bancar deschis la sucursala unei bănci comerciale din Bucureşti) şi a solicitat reprezentanţilor a patru sucursale din Bucureşti şi Constanţa ale aceleiaşi bănci retragerea în numerar a sumei totale de 1.132.000 euro.
Cu ocazia efectuării de cercetări de către organele de poliţie legate de depistarea persoanei care a păgubit banca, Cojocaru Garofiţa s-a prezentat poliţiştilor sub aceeaşi identitate falsă şi utilizând acelaşi act de identitate falsificat.
Având în vedere că o parte din prejudiciu a fost restituit, banca păgubită s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 12.118,58 euro, reprezentând diferenţa nerecuperată.
La data de 10 iunie 2008, inculpata Cojocaru Garofiţa a fost reţinută de procurorii anticorupţie pe termen de 24 de ore, iar la data de 11 iunie 2008, Tribunalul Constanţa a dispus arestarea preventivă a acesteia pe o perioadă de 29 de zile.
Facem precizarea că numita Cojocaru Garofiţa a fost trimisă în judecată, în stare de arest preventiv, de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Constanţa al DNA în cursul lunii iulie 2008, pentru faptele descrise mai sus (comunicat nr. 205/VIII/3 din data de 4 august 2008, afişat pe site-ul www.pna.ro).
La data de 24 februarie 2009, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală a condamnat-o pe inculpată la 8 ani închisoare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa.



Referitor la cele două dosare de mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 08 iunie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 05 decembrie 2014