DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
25 iunie 2010
Nr. 243/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BUNEI ANTONIE, în stare de arest preventiv, primar al comunei Zăvoi, jud. Caraş Severin, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mit şi trafic de influenţă,

BUNEI SILVIU IOSIF, în stare de arest preventiv, consilier administrativ al Primăriei comunei Zăvoi, jud. Caraş Severin, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la luare de mită,

MIHUŢ FIRUŢ, consilier juridic al Consiliului Local al comunei Zăvoi, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la luare de mită,

LUNGU GHEORGHE ADRIAN, secretar al comunei Zăvoi, jud. Caraş Severin, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită,

SCOROBETE ION, viceprimar al comunei Zăvoi, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la luare de mită,

BUNEI NIŢU în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la luare de mită,

GHERGA AVRAM-IOAN, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la dare de mită şi complicitate la luare de mită,

GROZAV MARIA, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele:
- complicitate la dare de mită şi
- două infracţiuni de complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii august 2009, inculpatul Bunei Antonie, în calitate de primar al comunei Zăvoi, judeţul Caraş – Severin, a pretins de la un denunţător suma de 50.000 euro pentru a aproba în Consiliul Local Zăvoi încheierea unui contract de asociere în participaţiune între această autoritate publică şi societatea comercială a denunţătorului, pentru a semna contractul şi pentru a se obţine autorizaţiile necesare derulării acestui proiect (edificarea unei pârtii de schi şi a instalaţiilor aferente). Ulterior, în cursul lunii decembrie 2009, această sumă a fost redusă la 47.000 euro.
Bunei Antonie i-a mai spus inculpatului că suma de 26.000 euro (din cei 50.000 pretinşi) îi este necesară pentru a-i determina pe cei 13 membri ai Consiliului Local al comunei Zăvoi să adopte hotărâri favorabile proiectului derulat de firma denunţătorului.
Renunţarea la contract ar fi creat în dauna denunţătorului un prejudiciu în sumă de 1.215.670,10 euro, reprezentând valoarea investiţiilor efectuate în vederea realizării proiectului.
Din banii ceruţi, Bunei Antonie a primit de la denunţător, prin intermediari, suma de 25.000 euro în trei tranşe.
Astfel, în demersul său de pretindere, negociere şi primire a sumelor de bani cu titlu de mită, Bunei Antonie a fost ajutat atât de către fiii săi, Bunei Silviu Iosif şi Bunei Niţu, de către angajaţi ai primăriei Zăvoi, respectiv viceprimarul Scorobete Ion, consilierul juridic Mihuţ Firuţ şi secretarul Lungu Gheorghe Adrian, cât şi de alte persoane, inculpaţii Gherga Avram-Ioan şi Grozav Maria.
Pentru ca instanţa să dispună confiscarea sumelor de bani pretinse şi primite cu titlu de mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpaţilor Bunei Antonie şi Bunei Silviu Iosif.

La data de 6 mai 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Bunei Antonie şi Bunei Silviu Iosif pe o perioadă de 24 de ore iar la aceeaşi dată, Tribunalul Timiş a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpaţi pentru 29 de zile (comunicat nr. 157/VIII/3 din data de 6 mai 2010, afişat pe site-ul www.pna.ro).
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciile Timiş şi Caraş – Severin.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Caraş Severin.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 22 aprilie 2014