DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
8 iunie 2010
Nr. 209/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna mai, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

DEACONU ION, ofiţer de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vâlcea - Serviciul de Logistică, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial,
- fals material în înscrisuri oficiale, în forma participaţiei improprii,
- fals intelectual, în formă continuată şi
- nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor,

MUSTAŢĂ ION, agent de poliţie în cadrul I.P.J. Vâlcea - Serviciul de Logistică, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial,
- fals intelectual, în formă continuată şi
- nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor,

PETRIA GABRIEL, funcţionar în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial şi
- fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 9 aprilie 2009, inculpatul Deaconu Ion, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul I.P.J. Vâlcea – Serviciul de Logistică, i-a solicitat unui funcţionar public din aceeaşi instituţie să falsifice o dispoziţie a inspectorului şef al I.P.J., în această modalitate Deaconu Ion devenind din membru preşedintele Comisiei pentru evidenţa bunurilor materiale provenite din corpuri delicte cu situaţia juridică definitivă care sunt trecute în proprietatea privată a statului.
În această nouă calitate, în aceeaşi zi, Deaconu Ion, împreună cu inculpatul Mustaţă Ion, agent de poliţie în cadrul aceluiaşi serviciu, ajutat de inculpatul Petria Gabriel, inspector la D.G.F.P. Vâlcea, au subevaluat un număr de 16 arme care urmau să fie valorificate, prejudiciind I.P.J. Vâlcea cu suma de 4.863,5 lei. Armele au fost evaluate în mod arbitrar, fără participarea unui specialist armurier, în condiţiile în care Petria Gabriel nu fusese desemnat de D.G.F.P. Vâlcea să participe la această operaţiune, fiind în concediu medical.
Pentru a crea aparenţa de legalitate a acestei proceduri, Deaconu Ion a semnat şase procese – verbale de evaluare şi stabilire a preţului de valorificare a celor 16 arme (din care două au fost semnate şi de Petria Gabriel), întocmite de Mustaţă Ion şi care cuprindeau date nereale cu privire la preţul armelor şi componenţa comisiei. În plus, Mustaţă Ion a falsificat şi procesul – verbal de predare a armelor către Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vâlcea, în sensul că, în realitate, au fost predate doar 13 arme, celelalte 3 fiind deţinute fără drept în magazia I.P.J. Vâlcea. Una dintre aceste arme, un pistol militar marca BERETTA, a fost dată inculpatului Deaconu Ion care l-a deţinut fără drept.
O parte din cele 16 arme au fost cumpărate de inculpaţii Deaconu Ion şi Petria Gabriel şi de alţi ofiţeri şi agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Vâlcea la un preţ subevaluat.
I.P.J. Vâlcea s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 4.863,5 lei.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile aparţinând inculpatului Deaconu Ion.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Râmnicu Vâlcea.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului OZGUN SERVER, asociat unic şi administrator al S.C. BENFY IMPORT EXPORT S.R.L (firmă fantomă), în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni prevăzute de Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, respectiv:
- omisiunea evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, în formă continuată;
- sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada februarie - aprilie 2002, inculpatul Ozgun Server, în calitate de asociat unic şi administrator cu puteri depline al S.C. BENFY IMPORT EXPORT S.R.L., a declarat fictiv sediul social al societăţii comerciale la Oficiul Registrului Comerţului şi la organul fiscal, a omis declararea sediilor secundare ori a punctelor de lucru, în scopul dobândirii de venituri ilicite (prin nevărsarea la stat a impozitelor pe profit, a TVA şi alte contribuţii) şi implicit, s-a sustras de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale şi vamale, ca urmare a omisiunii deliberate de a evidenţia în acte contabile ori în alte documente legale operaţiunile economico-comerciale efectuate şi a veniturile realizate.
Prin neevidenţierea contabilă a operaţiunilor comerciale efectuate de S.C. BENFY IMPORT EXPORT S.R.L., a veniturilor realizate şi declararea fictivă a sediului social al firmei, inculpatul Ozgun Server a creat un prejudiciu bugetului de stat în sumă totală de 60.136.533.575 Rol (echivalentul a 1.924.045 euro) din care:
- 2.696.798.414 Rol reprezentând taxe vamale;
- 20.712.988.547 Rol TVA în vamă.
În cauză nu au fost luate măsuri asigurătorii, întrucât inculpatul Ozgun Server nu posedă bunuri mobile ori imobile în România, iar firma sa a fost dizolvată aşa încât aceasta nu mai poate avea calitatea de parte responsabilă civilmente.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie ca urmare a unor declinări succesive, la data de 17 august 2009.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului RAŞIT BEINUR, viceprimar al comunei Adamclisi, judeţul Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate,
- fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 30 noiembrie 2009 – 6 aprilie 2010, inculpatul Raşit Beinur a obţinut în mod nelegal suma de 24.975,11 lei din bugetul general al Comunităţilor Europene (fonduri FEGA şi FEADR), prin prezentarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (A.P.I.A.) Constanţa a unor documente false (două contracte de închiriere şi două adeverinţe). Documentele respective au fost falsificate de inculpat care a atestat în mod nereal, în numele Primăriei Adamclisi, că Raşit Beinur ar fi încheiat cu Primăria Adamclisi două contracte de închiriere a două terenuri (arabil şi păşune) în suprafaţă totală de 70,82 ha.
Din banii primiţi, inculpatul a utilizat suma de 5.828,39 lei în alte scopuri decât cele pentru care a fost acordată, respectiv pentru achiziţionarea unui teren.

A.P.I.A. s-a constituit parte civilă cu suma de 49.601,65 lei.
În vederea acoperirii prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra locuinţei inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Medgidia.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

LINCĂ PAUL, administrator la S.C. GLOBAL INTERCEREAL S.R.L, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată şi
DRAGOTA MARIAN şi NEDELCU VALENTIN, ambii cu antecedente penale, asociaţi la S.C. GLOBAL INTERCEREAL S.R.L, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2006-2008, inculpatul Lincă Paul, în calitate de administrator la S.C. GLOBAL INTERCEREAL S.R.L. (societate care are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat), pentru a se sustrage de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, şi cu sprijinul coinculpaţilor Dragota Marian şi Nedelcu Valentin, a omis cu intenţie să evidenţieze în actele contabile o parte din veniturile încasate de la mai multe societăţi comerciale rezultate din valorificarea cerealelor şi a unor utilaje agricole şi a evidenţiat în actele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, folosind în acest scop facturi de cumpărare de bunuri „pretins emise” de alte societăţi, precum şi borderouri de achiziţii de la persoane fizice.
Activitatea infracţională a avut ca scop obţinerea, de către cei trei inculpaţi, a unor câştiguri personale semnificative, îndeosebi din comerţul cu cereale derulat prin interpunerea societăţii comerciale S.C. GLOBAL INTERCEREAL S.R.L între producătorii persoane fizice şi marii achizitori de cereale.
Veniturile semnificative realizate în modul arătat au fost retrase în numerar din conturile bancare de către cei trei inculpaţi personal, pe baza unor borderouri false.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat în urma activităţilor infracţionale totalizează 13.585.141,24 lei (3.881.469 euro) reprezentând valoarea obligaţiilor fiscale neachitate ca urmare a diminuării bazei impozabile şi a deducerii nelegale a TVA. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generala Juridică a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma respectivă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.



5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului LOMIDZE LEVAN, cetăţean georgian, asociat unic şi administrator cu puteri depline al S.C. SARAY COMIMPEX S.R.L. Voluntari, judeţul Ilfov, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de evaziune fiscală, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii iunie 2008, inculpatul Lomidze Levan, cu ocazia formulării cererii de înmatriculare a S.C. SARAY COMIMPEX S.R.L la Oficiul Registrului Comerţului, a declarat fictiv sediul social al societăţii comerciale şi punctul de lucru (unde nu a desfăşurat nicicând vreo activitate), a omis să declare sedii secundare ori alte puncte de lucru. Scopul său a fost de a dobândi venituri ilicite (prin nevărsarea la bugetul de stat a impozitelor pe profit, a TVA şi a altor contribuţii) întrucât a desfăşurat activităţi de comercializare a legumelor şi fructelor în cu totul alte locaţii decât cele declarate oficial, locaţii care nu au putut fi identificate de către organele fiscale şi de urmărire penală în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale ale inculpatului.
De asemenea, în cursul anului 2008, inculpatul Lomidze Levan, în calitate de asociat şi administrator al S.C. SARAY COMIMPEX S.R.L, a ascuns veniturile impozabile ale firmei sale şi astfel s-a sustras de la plata impozitelor şi taxelor datorate statului prin nepredarea şi evidenţierea actelor contabile. În această modalitate, inculpatul a eludat efectuarea verificărilor financiar – contabile de către instituţiile abilitate ale statului, inclusiv prin declararea fictivă a sediului social al firmei şi a punctului de lucru.

Lomidze Levan a creat bugetului centralizat al statului un prejudiciu total în sumă de 6.193.836 lei (echivalentul a 1.681.873 euro, calculat la un curs mediu de 3,6827 lei/euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Acest prejudiciu nu a fost recuperat întrucât nu au fost identificate bunuri în patrimoniul inculpatului iar S.C. SARAY COMIMPEX S.R.L este inactivă de la finele anului 2008.
Având în vedere că inculpatul Lomidze Levan s-a sustras urmăririi penale, procurorii anticorupţie au dispus faţă de acesta obligarea de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Buftea, judeţul Ilfov.



În legătură cu cele cinci dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 01 septembrie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 septembrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 07 iulie 2014