DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
1 iunie 2010
Nr. 191/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

MEIR NATI, fost deputat în Parlamentul României, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată şi

MEIR OR în sarcina căruia s-au reţinut următoarele:
- complicitate la trafic de influenţă şi
- complicitate la cumpărare de influenţă, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, inculpatul Nati Meir, în calitate de deputat în Parlamentul României, a pretins de la o denunţătoare suma de 50.000 euro în schimbul influenţei pe care susţinea că o poate exercita asupra magistraţilor-judecători din cadrul Tribunalului Galaţi, pentru ca aceştia să dispună revocarea măsurii arestării preventive şi judecarea în stare de libertate a denunţătoarei, în dosarul penal în care aceasta fusese trimisă în judecată pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune.
De asemenea, în cursul anului 2009, cât şi în lunile martie-aprilie 2010, Nati Meir, prin intermediul fiului său, Meir Or, a pretins suma totală de 65.000 euro de la cinci denunţători în schimbul influenţei pe care susţinea că o poate exercita asupra magistraţilor-judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care judecau două dosare penale în care denunţătorii fuseseră trimişi în judecată pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune, respectiv complicitate la luare de mită, pentru a dispune revocarea măsurii arestării preventive şi judecarea în stare de libertate, respectiv condamnarea la pedepse cu suspendarea executării.
La data de 22 aprilie 2010, inculpatul Meir Or a fost prins în flagrant delict imediat după primirea sumei de 20.000 de euro de la unul dintre denunţători, drept avans din suma pretinsă de tatăl său.
În scopul disimulării faptelor de corupţie, la îndemnul inculpatului Meir Nati, inculpatul Meir Or şi cumpărătorul de influenţă denunţător au încheiat un contract de împrumut fictiv.
La data de 23 aprilie 2010, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a inculpatului Meir Or pentru o perioadă de 29 de zile, iar la 28 aprilie 2010, aceeaşi instanţă a dispus arestarea preventivă a inculpatului Nati Meir pe termen de 30 de zile (comunicatele nr. 129/VIII/3 din data de 23 aprilie 2010 şi 141/VIII/3 din 28 aprilie 2010, afişate pe site-ul www.pna.ro). Pentru ambii inculpaţi, Tribunalul Galaţi a dispus prelungirea arestării preventive cu încă 30 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Galaţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 28 februarie 2014