DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 România - Direcţia Naţională Anticorupţie - Comunicat de presă 28 mai 2010
Nr. 187/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

IONIŢĂ - LEANCĂ ALEXANDRU, în stare de arest preventiv, avocat în cadrul Baroului Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă şi
BĂLTAC GEORGE - CLAUDIU, grefier arhivar în cadrul Tribunalului Comercial Argeş, în sarcina căruia s-a reţinut instigare la infracţiunea de trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În data de 3 mai 2010, inculpatul Ioniţă Leancă-Alexandru, în calitate de avocat al reprezentanţilor unei societăţi comerciale din Piteşti (denunţători în cauză), prevalându-se de o influenţă reală asupra unui judecător din cadrul Tribunalului Comercial Argeş, a pretins suma de 14.000 lei dându-le de înţeles denunţătorilor că numai prin remiterea acestei sume de bani judecătorului însărcinat cu soluţionarea litigiului ar putea obţine o soluţie favorabilă, dosarul având ca obiect o somaţie de plată pentru recuperarea unei datorii în valoare de 140.000 de lei.
Ioniţă – Leancă Alexandru a fost determinat să pretindă această sumă de bani de inculpatul Băltac George-Claudiu, grefier arhivar în cadrul Tribunalului Comercial Argeş, care, fiind în relaţii de rudenie cu denunţătorii, le-a şi recomandat acestora să îl angajeze pe Ioniţă – Leancă Alexandru ca avocat. Băltac George-Claudiu i-a prezentat avocatului modalitatea concretă prin care ar putea interveni pe lângă magistrat, indicându-i şi numele acestuia.
Pentru a crea aparenţa de legalitate a faptelor sale, inculpatul Ioniţă Leancă Alexandru a întocmit o chitanţă în care a menţionat, în fals, că a încasat suma de 8.000 lei de la firma denunţătorilor, cu titlu de onorariu de avocat.
La data de 4 mai 2010, inculpatul a primit efectiv de la denunţător suma de 800 euro din banii pretinşi, iar la 5 mai 2010, Ioniţă Leancă-Alexandru a fost prins în flagrant delict de către procurori imediat după ce a primit de la denunţător suma de 2.600 de euro, reprezentând a doua tranşă din suma cerută.
Inculpatului Ioniţă Leancă-Alexandru i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 5 mai 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 6 mai 2010, Curtea de Apel Piteşti a dispus arestarea inculpatului pe o perioadă de 29 de zile (comunicat nr. 155/VIII/3 din data de 6 mai 2010, afişat pe site-ul www.pna.ro).

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Piteşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 22 septembrie 2011