DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
20 mai 2010
Nr. 179/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti - Biroul Teritorial Slobozia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BODEANU GHEORGHE, fost director al Romanian International Bank S.A. (R.I.B) – Sucursala Slobozia, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată;

BUCOVEANU ŞTEFAN, evaluator CECCAR şi ZAINEA MIHAI, evaluator ANEVAR, în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii iunie 2007, inculpatul Bodeanu Gheorghe, în calitate de director al R.I.B SA – Sucursala Slobozia, cu prilejul încheierii actelor adiţionale la contractele de credit încheiate de banca respectivă cu două societăţi comerciale, i-a indus în eroare pe membrii Comitetului de Conducere ai R.I.B – Sucursala Slobozia şi Centrala R.I.B S.A prin prezentarea unor rapoarte de evaluare nereale şi inserarea în documentaţiile de credit a unor situaţii nereale, fapt ce avut drept consecinţă încheierea şi executarea contractelor de credit cu firmele respective.
Demersul inculpatului Bodeanu Gheorghe a fost sprijinit de Bucoveanu Ştefan şi Zainea Mihai care, în calitate de evaluatori CECCAR şi respectiv ANEVAR, au redactat rapoarte prin care au supraevaluat valoarea unor terenuri ce au constituit garanţii ipotecare la creditele respective.
R.I.B – S.A s-a constituit parte civilă cu suma de 5.075.000 lei (echivalentul a aproximativ 1.524.024,02 euro, calculat la un curs mediu anual de 3,33 lei/euro).
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor imobile aparţinând inculpaţilor Bodeanu Gheorghe şi Bucoveanu Ştefan.
La data de 15 aprilie 2010, procurorii au luat faţă de inculpatul Bucoveanu Ştefan măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Ialomiţa.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 23 aprilie 2013