DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
10 mai 2010
Nr. 167/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

BUDAI RADU şi VARGA JANOS în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată,
PERŢE MIRCEA CĂLIN şi COLOMPAR CRISTIAN-VIOREL în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată
HARAGA STELIAN în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată şi cumpărare de influenţă şi

trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

NEMETI ADRIAN, ROJA IOAN,
LAKOTOŞ IOAN ,HARAGA LIVIU, COVACIU VIOREL, VARGA ALEXANDRU, LĂCĂTUŞ GHEORGHE, IANCĂU FLORIN, CIURAR TRAIAN, MAGHIAR PAUL CLAUDIU SEBASTIAN ,ROSTAŞ VĂLEAN,
BUDAI TIBERIU EMIL, ROJA IOAN, ROZ ŞTEFAN, CENGHETIUS IOAN, BANCIU SURAJ, LAKOTOS TRAIAN în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă,
LAKOTOS FLORIN de complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată şi complicitate la cumpărare de influenţă şi
VARGA KALMAN complicitate la trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada anilor 2008-2009, inculpaţii Varga Janos şi Budai Radu şi-au traficat influenţa pe care au pretins că o au pe lângă funcţionari din cadrul autorităţilor din Ungaria ce au ca atribuţii examinarea candidaţilor care doresc să obţină permisul de conducere a autovehiculelor şi eliberarea acestor documente în favoarea inculpaţilor: Iancău Florin, Ciurar Traian, Maghiar Paul Claudiu Sebastian, Rostaş Vălean, Covaciu Viorel, Varga Alexandru, Nemeti Adrian, Lăcătuş Gheorghe, Budai Tiberiu Emil, Lakotoş Ioan,Lakotos Traian, Roz Ştefan, Cenghetius Ioan, Haraga Liviu, Haraga Stelian, Roja Ioan (tatăl şi fiul) şi Banciu Suraj (majoritatea analfabeţi sau cu minime cunoştinţe şcolare).
Cei doi s-au ocupat de întocmirea fictivă, prin intermediul unor cetăţeni din Ungaria, a documentaţiei necesare pentru înscrierea la examen în vederea obţinerii permisului de conducere de către cumpărătorii de influenţă (inclusiv acte care să ateste că lucrează şi locuiesc în Ungaria).
Niciunul dintre cumpărătorii de influenţă nu a efectuat cursurile de conducere auto la şcoala din Ungaria, unde aceştia au figurat ca fiind înscrişi. De asemenea nu au urmat cursuri de prim ajutor sau de legislaţie rutieră.
La proba teoretică a examenului, cumpărătorii de influenţă erau ajutaţi de către translatorul ce asigura traducerea întrebărilor şi răspunsurilor din limba maghiară în limba română şi invers. Translatorul le comunica cumpărătorilor de influenţă răspunsurile corecte la chestionare. La probele practice aceştia erau ajutaţi de instructori auto, cetăţeni maghiari, care se aflau împreună cu ei în autoturism, pe parcursul susţinerii acestor probe.

În schimbul obţinerii în mod fraudulos a permiselor de conducere auto, Varga Janos şi Budai Radu au pretins şi/sau primit de la fiecare cumpărător de influenţă sume cuprinse între 2000 şi 3000 Euro (sau care se cifrează în jurul acestor sume, după caz) pentru sine sau pentru cetăţenii maghiari cu care colaborau în activitatea infracţională derulată, astfel că valoarea totală a sumelor primite de la cumpărătorii de influenţă de inculpaţii Budai Radu şi Varga Janos se ridică la suma de 37.350 euro, din care beneficiul personal este de 22.612 euro, diferenţa fiind remisă cetăţenilor maghiari.
În cursul anului 2009, această activitate a fost sprijinită şi de inculpaţii Lakotos Florin, Haraga Stelian, Colompar Cristian Viorel, Perţe Mircea Călin şi Varga Kalman care, contra unor sume cuprinse între 200 şi 250 de lei de persoană, asigurau transportul în Ungaria al cumpărătorilor de influenţă. De asemenea, în perioada septembrie – noiembrie 2009, inculpatul Haraga Stelian a contactat mai multe persoane care doreau să obţină permisul de conducere în mod fraudulos în Ungaria şi, contra unor sume de bani, le-a prezentat în scopul menţionat mai sus inculpaţilor Budai Radu şi Varga Janos.
Pentru ca instanţa de judecată să dispună confiscarea sumelor de bani ce fac obiectul infracţiunii de trafic de influenţă, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor: Varga Janos, Budai Radu, Haraga Stelian, Nemeti Adrian, Roja Ioan, Lakotoş Ioan, Covaciu Viorel, Ciurar Traian, Lăcătuş Gheorghe, Rostaş Vălean, Roz Ştefan şi Cenghetius Ioan.
La datele de 16 februarie 2010 şi 4 martie 2010, după ce în prealabil fuseseră reţinuţi de către procurori pe termen de 24 de ore, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventivă a 18 inculpaţi pentru o perioadă de 29 de zile (comunicatele numerele 31/VIII/3 din data de 16 februarie 2010 şi 53/VIII/3 din data de 4 martie 2010, afişate pe site-ul www.pna.ro).

La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.
De asemenea, au fost desfăşurate activităţi, inclusiv pe teritoriul Ungariei, urmare a obţinerii autorizării de către autorităţile judiciare din acest stat, în baza comisiei rogatorii înaintate Procuraturii Generale a Republicii Ungaria.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Sălaj.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 12 decembrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 mai 2013