DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
16 aprilie 2010
Nr. 123/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

MOLDOVAN ADRIANA VETURIA, fost prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- trafic de influenţă, în formă continuată,
- primire de foloase necuvenite,
- instigare la fals intelectual;
RUS PETRU, judecător la Judecătoria Năsăud, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de fals intelectual;
RUŞTI VASILE şi SCURTU IOAN, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunilor aprilie-mai 2009, inculpata Moldovan Adriana Veturia, în calitate de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud, a acceptat şi primit de la inculpatul Scurtu Ioan edificarea cu titlu gratuit a unui pod în valoare de 30.000 de lei peste pârâul din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa Năsăud, lângă complexul turistic Poiana Zânelor, la casa de vacanţă a inculpatei. În schimb, inculpata a promis că va interveni pe lângă inculpatul Rus Petru, judecător la Judecătoria Năsăud, pentru a-l determina să pronunţe o hotărâre judecătorească favorabilă inculpatului Scurtu Ioan într-o cauză civilă în care acesta din urmă avea calitatea de reclamant.
De asemenea, în cursul lunilor mai-iunie 2009, Moldovan Adriana Veturia a pretins şi a primit de la inculpatul Ruşti Vasile suma de 2.000 lei pentru ca, prin afirmarea influenţei de care se bucura asupra unor magistraţi de la instanţele şi parchetele din judeţul Bistriţa Năsăud, să intervină la aceştia pentru a obţine o soluţie favorabilă în cauza penală în care fratele inculpatului Ruşti Vasile era cercetat penal în stare de arest preventiv pentru infracţiunea de viol.
La data de 21 mai 2009, Moldovan Adriana Veturia l-a determinat pe judecătorul Rus Petru să redacteze o încheiere într-o cauză penală în care să menţioneze în locul său numele unui alt procuror de şedinţă pentru a ascunde o stare de incompatibilitate a inculpatei în respectiva cauză penală, stare atrasă de faptul că avocat în procesul respectiv era chiar fiul inculpatei. La data de 25 mai 2009, Rus Petru a redactat încheierea respectivă în sensul solicitării inculpatei Moldovan Adriana Veturia.
Având în vedere calitatea de magistrat a inculpatei Moldovan Adriana Veturia, la solicitarea DNA, în cursul zilelor de 22 şi 24 iunie 2009, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat măsura reţinerii, respectiv a arestării preventive a inculpatei. Astfel, la data de 24 iunie 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acesteia pe o perioadă de 24 de ore iar la aceeaşi dată, Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea preventivă a inculpatei pe termen de 29 de zile, măsură ce a fost menţinută până la data de 2 iulie 2009, când a fost înlocuită cu obligarea de a nu părăsi ţara (comunicat nr.161/VIII/3 din data de iunie 2009, afişat pe site-ul www.pna.ro).
Pentru ca instanţa să dispună confiscarea sumelor de bani primite cu titlu de mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor de 3.700 euro şi 3.400 lei aparţinând inculpatei Moldovan Adriana Veturia.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Cluj.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 12 martie 2015