DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 153/ 21 aprilie 2004

 

 

 

C O M U N I C A T

 

 

În legătură cu afirmaţiile învinuitului VASILE DUŢĂ făcute în conferinţa de presă de astăzi 21.04.2004 şi reluate de Agenţia de presă MEDIAFAX, Biroul pentru relaţii cu presa al Parchetului Naţional Anticorupţie este împuternicit să facă următoarele precizări:

 

            Parchetul Naţional Anticorupţie a difuzat, ca urmare a semnalelor din mass-media, un comunicat oficial în legătură cu cercetările ce se efectuează faţă de învinuiţii VASILE DUŢĂ şi VANIA ZABĂU la data de 21.04.2004, şi nu în ziua de 20.04.2004, aşa cum în mod nereal se susţine de învinuit. Din analiza comunicatului de presă rezultă în mod evident că s-a făcut cunoscut opiniei publice obiectul dosarului penal aflat în lucru la Parchetul Naţional Anticorupţie respectându-se prin formulări clare prezumţia de nevinovăţie.

            Cât priveşte competenţa P.N.A. precizăm că prin Legea 26 din 5 martie 2004 s-a aprobat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 102/2003 pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 43/2002 privind Parchetul Naţional Anticorupţie. Conform acestei legi, Parchetul Naţional Anticorupţie „funcţionează pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ca parchet specializat în combaterea infracţiunilor de corupţie”, putând desfăşura activităţi de urmărire penală inclusiv faţă de parlamentari.

            Pe de altă parte, precizăm că la Parchetul Naţional Anticorupţie învinuitul VASILE DUŢĂ nu a depus o plângere împotriva măsurii de începere a urmării penale. Această plângere se poate formula exclusiv în baza dispoziţiilor Codului de procedură penală, (respectiv art. 275 şi următoarele C.p.p.), lucru care nu s-a realizat. Învinuitul a formulat doar un memoriu în care a ridicat „excepţia de neconstituţionalitate” a anchetei desfăşurate de P.N.A.

            Menţionăm, în acest sens, că excepţiile de neconstituţionalitate nu pot fi ridicate în faza de urmărire penală, ci doar în faţa instanţei de judecată, în cursul judecăţii. În acest sens, art. 23 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale precizează: „Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare, de care depinde soluţionarea cauzei”, iar „pe perioada soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate judecarea cauzei se suspendă” (alin.1 şi alin.5).

            Parchetul Naţional Anticorupţie va continua urmărirea penală în conformitate cu dispoziţiile legale. Învinuitul este aşteptat pentru audieri în ziua de 27 aprilie 2004, iar în cazul în care nu se va prezenta, procurorii vor proceda conform legii.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 05 mai 2010
hotărâri definitive din 05 mai 2010