DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
7 ianuarie 2010
Nr. 5/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

Lt. Col. (r) BOLOGEANU FLORIN, fost ofiţer în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.) Buzău, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (şapte fapte), tentativă la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (221 de fapte), fals intelectual şi uz de fals (228 de fapte) şi sustragere şi distrugere de înscrisuri, toate în formă continuată;
Col. ZAPLAIC GHEORGHE ofiţer în cadrul I.S.U. Buzău, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, complicitate la tentativă de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (181 de fapte), fals intelectual şi uz de fals (182 de fapte) şi sustragere sau distrugere de înscrisuri, toate în formă continuată.
Lt. Col COSMA ŞTEFAN şi Cpt. HUIU NICOLAE FLORENTIN, ofiţeri în cadrul I.S.U. Buzău, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (şase fapte), tentativă la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (40 de fapte) şi fals intelectual şi uz de fals (46 de fapte), toate în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit de procurori s-a reţinut următoarea stare de fapt:
În anul 2006, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Buzău a scos la concurs 191 de posturi subofiţeri (servanţi şi conducători auto). În scopul promovării la examen a unor candidaţi, ofiţeri din cadrul I.S.U. Buzău, împreună şi cu complicitatea unor membri ai comisiilor de concurs, au fraudat concursul susţinut în două sesiuni, prin modificarea rezultatelor la probele sportive şi prin supraevaluarea notelor la testul grilă. Astfel au fost direct favorizaţi 63 de candidaţi în detrimentul altora. În aceeaşi cauză, inculpaţii Bologeanu Florin şi Zaplaic Gheorghe, în calitate de preşedinte, respectiv secretar al comisiilor de concurs, au sustras şi distrus o serie de documente întocmite şi semnate de membrii comisiilor la probele sportive, pentru a nu se putea stabili corectitudinea rezultatelor obţinute de candidaţi la aceste probe.
Amploarea fraudei la concursul organizat de ISU Buzău (sesiunea septembrie 2006) a fost atenuată de intervenţia Comisiei de Control a IGSU Bucureşti care a reevaluat rezultatele la probele sportive şi a recorectat testele grilă ale candidaţilor, stabilind o altă situaţie finală.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 20 iunie 2012