DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr.357/ 27 iulie 2004

                         

 

 

C O M U N I C A T

 

 

 

            Procurorii Serviciului Teritorial Târgu Mureş al Parchetului Naţional Anticorupţie au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a inculpatului BOILĂ ADRIAN IOAN, inspector în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Mureş, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată.

            În ultimele 7 luni, procurorii anticorupţie au monitorizat activitatea mai multor funcţionari publici cu atribuţii de control din cadrul D.G.F.P. Mureş, existând indicii conform cărora, în schimbul unor beneficii materiale şi băneşti, aceştia s-ar fi implicat în  favorizarea unor societăţi comerciale din judeţ care, prin încasarea ilegală de TVA sau prin derularea unor activităţi ilegale, au adus grave prejudicii statului.

            Anchetatorii au reţinut că, în cursul anului 2003, inculpatul BOILĂ ADRIAN IOAN a pretins şi primit drept mită, numai de la administratorul unei societăţi comerciale din judeţ,  bani şi bunuri în valoare de peste o jumătate de miliard de lei, printre care şi un autoturism Volswagen Golf, pentru ca la controalele efectuate să-l favorizeze pe acesta în obţinerea rambursărilor de TVA şi, în acelaşi timp, să intervină, în acelaşi scop, la colegii sau reprezentanţii conducerii din Direcţia Generală a Finanţelor Publice Mureş.

            Din materialul probator administrat în cauză rezultă şi faptul că, în scopul obţinerii de foloase materiale necuvenite, inculpatul a furnizat, în mod repetat, informaţii privind verificările ce urmau a fi efectuate de către inspectorii D.G.F.P. Mureş la unele societăţi comerciale, indicând şi modalităţile în care administratorii sau asociaţii acestora se pot sustrage de la constatarea de către organele de control fiscal al unor fapte penale.

            Procurorii deţin probe conform cărora, pe parcursul cercetărilor efectuate în acest dosar, dar şi în altă cauză în care sunt cercetate pentru infracţiuni de corupţie alte persoane cu funcţii de control din cadrul D.G.F.P. Mureş – inculpatul BOILĂ ADRIAN IOAN a încercat să zădărnicească aflarea adevărului prin influenţarea martorilor şi alterarea mijloacelor materiale de probă. În plus, pentru a acoperi modul fraudulos prin care a intrat în posesia autoturismului Volswagen Golf, inculpatul a procurat acte fictive din care să rezulte că maşina, primită cu titlu de mită, ar fi fost cumpărată de tatăl său.

                        Actele premergătore efectuate în această cauză au evidenţiat implicarea în fapte de corupţie a mai multor funcţionari publici din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Mureş, pe cale de consecinţă procurorii urmând să stabilească întreaga activitate infracţională şi toate persoanele care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au obţinut, prin săvârşirea unor fapte penale, bunuri ori alte foloase necuvenite.

            De menţionat că anchetorii au în vedere şi declanşarea procedurii privind controlul averilor, întrucât există discrepanţe majore între bunurile deţinute şi veniturile legal dobândite.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 26 martie 2010
hotărâri definitive din 26 martie 2010