DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
22 decembrie 2009
Nr. 345/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

IORDACHE FLORICĂ, fost funcţionar în cadrul Biroului Arhivă - Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, LOGHIN GHEORGHE şi OLESCHER CARMEN MARINA, ambii foşti şefi de birou în cadrul Direcţiei Generale de Muncă şi Protecţie Socială a Municipiului Bucureşti, membri ai Comisiei de aplicare a D.L. 118/1990, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi complicitate la înşelăciune, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 1998 – 2000, cei trei inculpaţi, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au pretins sau acceptat în repetate rânduri să primească diferite sume de bani sau bunuri, pentru a emite în fals documentele necesare pentru ca un număr de 1244 de persoane să beneficieze în mod nelegal de prevederile Decretului Lege (D.L.) nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura militară instaurată în anul 1940 şi continuată de dictatura comunistă. Acest act normativ stabilea pentru persoanele persecutate politic mai multe drepturi cu caracter de reparatoriu (pensie specială, transport gratuit, asistenţă medicală gratuită, scutire de taxe şi impozite, etc.)
Astfel, inculpatul Iordache Florică a primit de la 1221 de persoane suma totală de 64.442 RON (echivalentul a 22.848,05 EURO), Loghin Gheorghe a primit de la 79 de persoane suma totală de 420 RON iar Olescher Carmen Marina – suma totală de 1.560 RON de la 290 beneficiari.

În această modalitate, METROREX, R.A.T.B., Societatea Naţională de Transport Feroviar Călători, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa de Pensii şi Bugetul consolidat al statului (Direcţiile de impozite şi taxe locale) au fost prejudiciate cu suma totală de 1.387.918 RON (echivalentul a 492.089,41 EURO), motiv pentru care, pe parcursul urmăririi penale, s-au iniţiat demersurile necesare în vederea recuperării prejudiciului cauzat instituţiilor statului.
Alături de cei trei inculpaţi trimişi în judecată, în acest dosar s-au efectuat acte de urmărire penală şi faţă de 1244 de persoane ce au beneficiat, în mod direct, ilegal, de pensii speciale cât şi de alte beneficii (transport gratuit, asistenţă medicală gratuită, scutire de taxe şi impozite, etc.) prevăzute în Decretul Lege nr.118/1990.
Faţă de aceste persoane, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărirea penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ.

Cei trei inculpaţi au mai fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în cursul anului 2005, dosar ce a fost mediatizat prin comunicatul nr. 203 din 14 martie 2005, afişat pe www.pna.ro.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 13 februarie 2014