DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
17 decembrie 2009
Nr. 333/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

PRODAN GRIGORE-IOAN, comisar general al Comisariatului pentru Societatea Civilă (organizaţie neguvernamentală) şi înscris ca avocat în Baroul Bota, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă, ambele în formă continuată,

MINCĂ REMUS, MARIN SIDONIA, LIDER ANDREA-CRISTINA-THEODORA şi LIDER MIŞU în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie - mai 2009, inculpatul Prodan Grigore Ioan a pretins de la inculpaţii Mincă Remus, Marin Sidonia şi Lider Andrea-Cristina-Theodora suma totală de 45.000 euro şi un autoturism de lux pentru a interveni pe lângă magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti şi pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a două persoane arestate preventiv.
La data de 29 aprilie 2009, Prodan Grigore Ioan a primit autoturismul menţionat de la ceilalţi patru inculpaţi.
De asemenea, în perioada aprilie - octombrie 2008, inculpatul Prodan Grigore Ioan a pretins şi primit de la un denunţător suma totală de 27.000 euro, promiţând că în schimbul banilor va interveni pe lângă lucrătorii de poliţie cu funcţii de conducere din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române şi ai I.P.J. Maramureş pentru a nu fi pus în executare mandatul de arestare emis pe numele denunţătorului. De asemenea, inculpatul a mai promis că va interveni şi pe lângă un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş care instrumenta dosarul penal în care denunţătorul avea calitatea de inculpat, pentru a adopta o soluţie favorabilă.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpatului Prodan Grigore Ioan până la concurenţa sumei de 52.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 07 aprilie 2014