DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
17 decembrie 2009
Nr. 329/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

FOTINO ION RADU în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi tentativă la înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave şi
RÂŞNOVEANU ANDRA LUMINIŢA în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi complicitate la tentativă de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 13 octombrie 2005, cu ocazia încheierii în formă autentificată a unui antecontract de vânzare - cumpărare, inculpatul Fotino Ion Radu, în calitate de promitent vânzător, l-a indus în eroare pe promitentul-cumpărător prin angajamentul de a-i vinde acestuia suprafaţă de 13,25 ha teren situat în oraş Voluntari, sat. Pipera, judeţul Ilfov, preţul de vânzare convenit fiind de 5.300.000 euro. Vânzarea nu a fost perfectată deoarece promitentul - cumpărător nu a putut achita preţul convenit.
De asemenea, în perioada octombrie - decembrie 2005, inculpatul Fotino Ion Radu, cu ocazia încheierii în formă autentică, în calitate de promitent-vânzător, a unui antecontract de vânzare-cumpărare şi a două acte adiţionale acestui antecontract, a indus în eroare societatea comercială SC ALBRAU SA (promitentul-cumpărător) angajându-se să vândă aceeaşi suprafaţă de teren, de astă dată preţul convenit fiind de 4.900.000 euro. Firma respectivă a fost prejudiciată cu suma de 1.250.000 euro achitată cu titlu de avans.
În ambele situaţii, Fotino Ion Radu cunoştea faptul că în cadrul procedurii de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului respectiv au fost folosite unele înscrisuri false (două certificate de legatar, un raport de expertiză extrajudiciară topo - cadastrală) de natură să ateste calitatea de moştenitor a unei persoane.
În demersul său, inculpatul a fost ajutat de Râşnoveanu Andra Luminiţa care a acţionat ca mandatar al inculpatului Fotino Ion Radu.
SC ALBRAU SA s-a constituit parte civilă cu suma totală de 6.844.976 lei, reprezentând avansul acordat şi dobânzile aferente creditelor contractate.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două imobile aparţinând inculpatului Fotino Ion Radu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Inculpaţii Fotino Ion Radu şi Râşnoveanu Andra Luminiţa au mai fost trimişi în judecată în cursul anului 2007 de procurorii Serviciului Teritorial Bucureşti pentru fapte similare, dosar mediatizat prin comunicatul nr. 43/VIII/3 din 22.02.2007 afişat pe www.pna.ro.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 09 mai 2013