DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
7 decembrie 2009
Nr. 313/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna noiembrie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

IGNIA CONSTANTIN – CRISTIAN, ofiţer de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (I.P.J.) Bihor, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- şantaj,
- fals intelectual, în formă continuată,
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- uz de fals, în formă continuată,
- două infracţiuni de fals în declaraţii;

KARETKA MIHAI – MIKLOS în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de şantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2008 – 22 martie 2009, inculpaţii Ignia Constantin – Cristian şi Karetka Mihai – Miklos au constrâns o persoană, prin ameninţări referitoare la siguranţa familiei şi a bunurilor sale, să plătească suma de 25.000 de euro în vederea stingerii unui împrumut în sumă de 50.000 RON (echivalentul a 15.000 euro la momentul acordării împrumutului). Împrumutul a fost încheiat în luna februarie 2008 între Ignia Constantin – Cristian şi persoana şantajată.
De asemenea, în vederea obţinerii unui împrumut bancar în sumă de 23.000 RON, în cursul lunii iulie 2008, inculpatul Ignia Constantin – Cristian a întocmit în numele I.P.J. Bihor patru adeverinţe de salariat în care a consemnat că el şi alte două persoane (ce aveau calitatea de giranţi) au realizat venituri salariale mult mai mari decât cele reale. În acelaşi scop, inculpatul i-a cerut aceleiaşi persoane pe care o şantajase să emită o adeverinţă de salariat în care să consemneze în fals că soţia inculpatului a realizat venituri salariale de la o societate comercială. Toate aceste adeverinţe false au fost depuse de Ignia Constantin – Cristian la dosarul de creditare.
Cu ocazia completării declaraţiilor de avere din datele de 1 aprilie 2008 şi 9 aprilie 2009, inculpatul Ignia Constantin – Cristian a omis, iniţial, să menţioneze acordarea împrumutului în sumă de 50.000 RON şi încasarea sumei de 59.100 RON cu titlu de venituri din dobânzi, pentru ca, în declaraţia ulterioară, să menţioneze acordarea unui împrumut cu o valoare mult mai mare decât cea reală. De asemenea, a declarat, în mod nereal, că a încasat suma de 200.000 RON din vânzarea unei case de locuit.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Curţii de Apel Oradea.

La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu ofiţerii de poliţie din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie şi Inspectoratul de Poliţie al judeţului Bihor.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CONSTANTIN MARIAN, administrator al SC MARIMAR COM IMPEX SRL, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 1 iulie 2006 – 31 august 2008, inculpatul Constantin Marian, în calitate de administrator al SC MARIMAR COM IMPEX SRL (societate ce are ca obiect de activitate comercializarea metalelor feroase şi neferoase şi a materialelor de construcţii), a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 6.146.928,57 lei (echivalentul a 1.756.265,30 euro reprezentând impozit pe profit şi TVA), prin înregistrarea în contabilitatea firmei sale de cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Giurgiu s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 6.146.928,57 lei.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii anticorupţie au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile şi mobile aparţinând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Giurgiu.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor GOMAN IOJ şi STĂNESCU CORNELIA în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2004 - 2008, inculpaţii Goman Ioj, asociat unic şi administrator la S.C. INTER STEEL S.R.L., administrator de fapt şi împuternicit pentru S.C. KARMA MET IMPEX S.R.L.(firme ce aveau ca obiect de activitate recuperarea şi comercializarea deşeurilor metalice reciclabile) şi Stănescu Cornelia, asociat unic şi administrator al S.C. KARMA MET IMPEX S.R.L., au evidenţiat în contabilitatea acestor firme cheltuieli fictive, ce apar ca justificare pentru ridicarea de numerar din conturile bancare, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate statului. În această modalitate, bugetul a fost prejudiciat cu suma totală de 4.542.262 lei (echivalentul a 1.282.728 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Având în vedere că nu au fost identificate bunuri mobile sau imobile în proprietatea celor doi inculpaţi, nu s-au luat măsuri asigurătorii pentru recuperarea acestei pagube.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Cornetu, judeţul Ilfov.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bucureşti - Biroul Teritorial Slobozia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor NICOLAE VIVIAN şi CURT DANIEL în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2007 – iulie 2008, inculpaţii Nicolae Vivian şi Curt Daniel, în calitate de administrator, respectiv administrator de fapt al SC „ROMVIV INVEST” SRL (firmă ce avea ca obiect principal de activitate recuperarea deşeurilor şi resturilor metalice reciclabile), în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, au omis cu ştiinţă să evidenţieze în contabilitatea societăţii operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, prejudiciind bugetul consolidat al statului cu suma de 12.114.411,2 lei (echivalentul a 3.461.260 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 12.114.411,2 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.
În vederea recuperării acestei pagube, nu s-au instituit măsuri asigurătorii întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea celor doi inculpaţi.

Inculpatul Curt Daniel a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA în cursul lunii octombrie 2009, tot pentru evaziune fiscală, dosar ce a fost mediatizat prin comunicatul nr. 271/VIII/3 din 3 noiembrie 2009, afişat pe site-ul www.pna.ro.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Judecătoriei Bolintin Vale, judeţul Giurgiu.



5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

SILEA VASILE, primar al Comunei Ucea, judeţul Braşov, , în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi
- schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

DRĂGAN CONSTANTIN, viceprimar al comunei Ucea, judeţul Braşov, POPASAVU IOAN, consilier în cadrul Consiliului Local al Comunei Ucea, VLAD IOAN şi SAVU MIHAI CHRISTIAN în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi
- schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 15.05.2007, inculpatul Vlad Ioan a folosit în cadrul procedurilor privind plăţile directe pe suprafaţă şase formulare anexate la cererea de plată pentru Schemele de Sprijin pe Suprafaţă pentru anul 2007 în care a consemnat în mod nereal că este utilizatorul legal al suprafeţei de 824,75 ha păşune.
În acest mod a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile pentru agricultură FEGA şi FEADR provenite din bugetul general al Comunităţilor Europene în cuantum de 190.405,23 lei. De asemenea, inculpatul Vlad Ioan a schimbat destinaţia legală a acestor bani în alte scopuri decât cele prevăzute în cererea de plată, mai exact nu a utilizat această sumă pentru întreţinerea în bune condiţii agricole şi de mediu a păşunilor respective.
În mod similar, în cursul lunii mai 2007, inculpaţii Silea Vasile, primar al comunei Ucea, Drăgan Constantin, viceprimar al comunei Ucea, Popasavu Ioan, consilier în cadrul Consiliului Local al Comunei Ucea şi Savu Mihai Christian au obţinut pe nedrept sume de bani cuprinse între 8.688,61 lei şi 169.447,89 lei reprezentând fonduri nerambursabile pentru agricultură FEGA şi FEADR. Toate aceste fonduri au fost utilizate în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.
În plus, inculpatul Silea Vasile, uzând de calitatea sa de primar al comunei respective, i-a sprijinit pe ceilalţi inculpaţi să obţină în mod nelegal fonduri europene pentru agricultură în modalitatea descrisă mai sus, prin încheierea a cinci contracte în care a atestat în mod fictiv darea în folosinţă şi administrarea păşunilor aflate în domeniul public al Comunei Ucea. Acesta documente au fost utilizate de către toţi inculpaţii în cadrul procedurilor de primire şi procesare a cererilor de plată pentru Schemele de Sprijin pe Suprafaţă pentru anul 2007.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Făgăraş.



6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Craiova, Biroul Teritorial Tîrgu Jiu au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
MIHAI GH. GHEORGHE şi MIHAI GHEORGHE, administratori de facto al S.C. SALBA DE AUR S.R.L., în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată:
IOVIŢĂ ION, contabil de fapt la S.C. SALBA DE AUR S.R.L. şi SÎRBU GRIGORE, persoană fără calitate specială în dosar, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie 2003 – decembrie 2004, în mod repetat, inculpatul Mihai Gh. Gheorghe şi Mihai Gheorghe, au acţionat în aşa fel încât documente de aprovizionare (facturi fiscale) emise de mai multe societăţi comerciale din ţară, care atestau achiziţii fictive, să fie înregistrate în evidenţa contabilă a societăţii S.C. SALBA DE AUR S.R.L. Facturile fiscale au fost completate împreună cu chitanţele aferente, la solicitarea sau cu acordul celor doi administratori, de către inculpaţii Sîrbu Grigore şi Ioviţă Ion, acesta din urmă înregistrându-le în evidenţa contabilă a societăţii
Totodată, inculpaţii Mihai Gh. Gheorghe şi Mihai Gheorghe au semnat, în fals, bilanţul contabil şi situaţiile financiare ale societăţii, acestea fiind depuse la Administraţia Finanţelor Publice Tg-Jiu. Astfel, cheltuielile au fost denaturate, având drept consecinţă sustragerea S.C. SALBA DE AUR S.R.L. de la plata către bugetul consolidat al statului a sumei de 4.624.533 lei RON din care 2.624.165 lei reprezintă impozitul pe profit şi suma de 2.000.368 lei taxă pe valoare adăugată.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Târgu Jiu.



În legătură cu cele şase dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 22 aprilie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 25 februarie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 28 octombrie 2014