DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
19 noiembrie 2009
Nr. 299/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

DEMENDY AURORA, administrator împuternicit al S.C. New Manhatan Investment SRL, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- evaziune fiscală,
- spălare de bani,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- uz de fals;

KAPPLER FRANK GUNTHER în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;

ANDRESS RICHARD în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de spălare de bani şi uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpata Demendy Aurora, în calitate de administrator împuternicit al S.C. New Manhatan Investment SRL (unic acţionar al SC Herculane Water SRL), nu a înregistrat în evidenţa financiar contabilă a acestei firme veniturile impozabile aferente unui contract comercial din data de 6 iunie 2008. În baza acestei tranzacţii, S.C. New Manhatan Investment SRL a vândut către o altă societate comercială un număr de 20 părţi sociale iar Kappler Frank Gunther şi Andress Richard au vândut, către aceeaşi firmă, instalaţiile necesare pentru derularea activităţii de exploatare ape minerale, respectiv fabrica de îmbuteliat apă şi terenul aferent (deţinute ca persoane fizice), toate în valoare de 11.500.000 euro.
În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 1.840.000 euro, (respectiv 6.758.668 lei/Ron la cursul valutar al BNR).
Pentru a se pierde urma banilor încasaţi din acest contract, inculpata Demendy Aurora, fiind împuternicită de inculpatul Kappler Frank Gunther, a întocmit în fals două documente contabile (Dispoziţii/Declaraţii de plată externă) în care a consemnat, în mod eronat, că S.C. New Manhatan Investment S.R.L. ar fi achiziţionat de la o firmă din Siria cantitatea totală de 23.959,9 tone orez în valoare de 13.776.943 euro. Acest „contract” a fost semnat la rubrica „cumpărător” de către Kappler Frank Gunther şi a avut drept consecinţă transferarea sumei respective în conturile firmei siriene, uzând la bancă de acte contabile false (contracte şi facturi).
De asemenea, în activitatea sa, Demendy Aurora a fost sprijinită de inculpatul Andress Richard care a transferat suma de 1.025.000 euro din contul său personal în contul firmei administrate de Demendy Aurora, invocând achiziţii fictive de orez.

Direcţia Generală a Finaţelor Publice Timiş s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 6.768.668 lei. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două imobile aparţinând inculpatei Demendy Aurora.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Timiş.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 26 aprilie 2013