DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 3 august 2009
Nr. 189/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:
[...], în stare de arest preventiv, ofițer de poliție cu gradul profesional de inspector de poliție în cadrul Poliției Municipiului Galați – Secția 1 Poliție, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită și folosirea în mod direct a informațiilor ce nu sunt destinate publicității, ambele în formă continuată;
Ștefan Sebastian Bogdan, ofițer de poliție cu gradul profesional de subinspector în cadrul Poliției Municipiului Galați – Biroul Investigații Criminale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită;
Alexandru Nicu, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la luare de mită, în formă continuată
În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În perioada aprilie – mai 2009, inculpatul Ștefan Sebastian Bogdan, în calitate de ofițer la Poliția Municipiului Galați – Biroul Investigații Criminale, a pretins un ceas în valoare de 200 euro de la un denunțător pentru a-i soluționa favorabil o plângere penală formulată cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de furt calificat, în sensul identificării autorilor, tragerii lor la răspundere și recuperării unei părți a bunurilor sustrase de la denunțător.
În aceeași cauză, în perioada aprilie – 19 iunie 2009, în mod repetat, inculpatul [...], în calitate de ofițer de poliție în cadrul Poliției Municipiului Galați – Secția 1 Poliție, a pretins direct sau prin intermediul inculpatului Alexandru Nicu, suma totală de 21.150 euro și un teren, din care a primit 1.150 euro de la același denunțător, în scopul de a efectua acte de serviciu menite a contribui la identificarea autorilor și a recuperării bunurilor al căror furt fusese reclamat de denunțător. În acest sens, inculpatul [...] a folosit informații confidențiale obținute în virtutea atribuțiilor de serviciu și nu a adus la cunoștința superiorilor ori a colectivului care se ocupa de instrumentarea cazului, datele privind locul unde se aflau bunurile sustrase sau despre persoanele care le dețineau.
La data de 19 iunie 2009, inculpatul [...] a fost prins în flagrant după ce a primit, cu titlu de mită, suma de 1.000 euro. La data de 20 iunie 2009, Curtea de Apel Galați a dispus măsura arestării preventive pe termen de 29 de zile față de inculpat.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupție au colaborat cu ofițeri din cadrul M.A.I - Direcția Generală de Informații și Protecție Internă și M.A.I. - Direcția Generală Anticorupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Galați.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Actualizare (04.12.2019):
La 04.12.2019, ca urmare a cererii formulate de petent, în sensul dispozițiilor din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, s-a procedat la punerea în aplicare a dispozițiilor incidente.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 07 mai 2010
hotărâri definitive din 07 mai 2010