DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

            Nr.109/11 iulie 2003

 

 

            C O M U N I C A T

 

 

Procurori din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor POP ŞTEFAN MIRCEA, BOLOŞ FELICIAN, BOLOŞ MARIA, MIHOC MARIA şi MIHOC VASILE  din Negreşti – Oaş, jud. Satu Mare, implicaţi în acordarea şi utilizarea de credite de la sucursala din localitate a Băncii Comerciale Române,  fără respectarea normelor legale şi în utilizarea acestora în alte scopuri.

Rechizitoriul reţine faptul că în jurul inculpatului POP ŞTEFAN MIRCEA, fost director al Sucursalei Băncii Comerciale Române Negreşti-Oaş, s-au constituit grupuri de interese cărora le-au fost acordate credite, creându-se o perturbare importantă  în activitatea de creditare a băncii. În acest fel, Banca a fost adusă în imposibilitatea de a recupera credite şi dobânzi aferente de peste 163 miliarde lei. Există probe conform cărora inculpatul POP ŞTEFAN MIRCEA, a acceptat file CEC remise spre încasare ca şi garanţii, fără a avea disponibil în cont, documente bancare postdatate fără previzionarea corectă a disponibilului,  a acceptat şi, uneori, a pus la dispoziţia solicitanţilor de credite, file CEC fără a avea la bază tranzacţii şi documente contractuale reale. Mai mult, în calitatea de director al Sucursalei Băncii Comerciale Române, inculpatul POP ŞTEFAN MIRCEA nu a urmărit destinaţia creditelor, în cele mai multe cazuri chiar iniţiind personal operaţiuni bancare în favoarea grupurilor de interese cu încălcarea flagrantă a legii. Totodată se reţine în sarcina acestuia că, prin acordarea a două credite către două societăţi din judeţ, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a normelor de creditare, a creat Sucursalei Băncii Comerciale Române S.A. Negreşti-Oaş un prejudiciu de 7.606.507.090. lei.

Pentru toate acestea, în sarcina inculpatului s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de acordare de credite cu încălcarea legii sau a normelor de creditare şi de abuz în serviciu în formă calificată, ambele în formă continuată şi în concurs.

Inculpatul BOLOŞ FELICIAN, fost comisar-şef în cadrul formaţiunii economico-financiare la Poliţia oraşului Negreşti-Oaş a fost, în perioada 2000-2002, coordonatorul activităţii de solicitare, utilizare şi deturnare a unor credite obţinute de la Sucursala BCR din localitate,  pe numele societăţilor comerciale la care, administrator sau asociat, figura soţia sa, BOLOŞ MARIA. În baza înţelegerilor pe care le-a avut cu inculpatul POP ŞTEFAN MIRCEA, a reuşit să obţină în perioada de referinţă, credite în valoare totale de 33.476.000.000 lei cu încălcarea normelor bancare şi a legii privind acordarea şi utilizarea creditelor. În plus, inculpatul BOLOŞ FELICIAN a acordat împrumuturi cu dobândă săptămânală din creditele obţinute de la Sucursala Băncii Comerciale Române, stabilind şi penalităţi pentru întârzierea rambursărilor sumelor de bani împrumutate.

Anchetatorii au reţinut săvârşirea de către inculpatul BOLOŞ FELICIAN  a infracţiunii de  complicitate la  utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în formă continuată.

BOLOŞ MARIA, soţia inculpatului BOLOŞ FELICIAN, în calitate de administrator de societate comercială, a indus în eroare Sucursala Băncii Comerciale Române Negreşti-Oaş în perioada iulie-noiembrie 2001, cu ocazia solicitării a 4 credite în valoare de 10,406 miliarde lei, prin completarea şi prezentarea unor CEC-uri false, în valoare de 11.626 miliarde lei în scopul  de a obţine bani pentru rambursarea altor credite sau ca sume necuvenite altor societăţi şi o societate comercială din Negreşti-Oaş prin completarea în fals a unei file CEC în valoare de 2,310 miliarde lei pe care a introdus-o în circuitul bancar pentru decontare. Aceeaşi inculpată a solicitat şi obţinut, în perioada 2000-2002, credite în valoare totală de 33,476 miliarde lei pe care le-a utilizat contrar destinaţiei lor ca plăţi şi titlul de împrumut pentru alte societăţi comerciale, înregistrând foloase necuvenite de peste 9 miliarde de lei. În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a completat în fals date nereale pe 5 file CEC pe care le-a folosit pentru garantarea unor credite bancare sau, chiar, pentru a obţine foloase materiale injuste.

În sarcina inculpatei se reţin infracţiunile de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate,  înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

            Tot în calitate de administrator sau asociat la două societăţi comerciale care au beneficiat de credite în valoare de 37,010 miliarde lei de la Sucursala BCR Negreşti-Oaş, inculpata MIHOC MARIA a folosit creditele obţinute, contrar destinaţiei, pentru rambursarea unor credite anterioare sau pentru împrumuturi acordate unor societăţi comerciale sau cu scopul realizării de foloase materiale necuvenite pentru societatea sa sau pentru alte societăţi.

            Procurorii au reţinut în sarcina acesteia săvârşirea infracţiunii de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

            În ceea ce-l priveşte pe MIHOC VASILE, acesta s-a implicat, prin negocieri cu inculpatul POP ŞTEFAN MIRCEA, în vederea obţinerii creditelor amintite iar, ulterior, i-a favorizat soţiei sale, MIHOC MARIA, folosirea sumelor de bani, contrar destinaţiei, realizând totodată foloase necuvenite.

Anchetatorii au reţinut săvârşirea de către inculpatul MIHOC VASILE  a infracţiunii de  complicitate la  utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în formă continuată.

Cauza s-a trimis spre competentă judecată la Curtea de Apel Oradea.

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 17 octombrie 2012