DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
29 iunie 2009
Nr. 165/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

TIMOFTE ALEXANDRU RADU, fost director al Serviciului Român de Informaţii (S.R.I.), în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine un avantaj patrimonial, în formă calificată,
- două infracţiuni de fals în declaraţii, din care una în forma participaţiei improprii;

TURCU VIRGIL, fost şef al Direcţiei Logistice din cadrul S.R.I., în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă calificată;

IONETE DUMITRU, fost consilier al adjunctului directorului S.R.I., ROBU GHEORGHE, ofiţer în cadrul S.R.I., TUDOR ION, fost ofiţer în cadrul S.R.I., membrii comisiei de verificare a îndeplinirii condiţiilor legale de vânzare şi a oportunităţii vânzării locuinţelor de serviciu, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă calificată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2004 – martie 2005, inculpatul Timofte Alexandru Radu, în calitate de director al S.R.I., l-a determinat pe inculpatul Turcu Virgil, şeful Direcţiei Logistice din cadrul S.R.I., să-i închirieze şi, ulterior, să-i vândă în regim subvenţionat (mult mai mic decât preţul pieţei libere) locuinţa de serviciu situată în Bucureşti, str. Mihai Eminescu (zonă rezidenţială), cu nerespectarea prevederilor legale în materie.
În scopul cumpărării locuinţei de serviciu, la data de 28 ianuarie 2005, inculpatul Timofte Alexandru Radu a întocmit şi depus la S.R.I. două declaraţii pe proprie răspundere false (din care una în numele soţiei) în care a consemnat informaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la situaţia sa locativă.
De asemenea, în aceeaşi perioadă, inculpaţii Turcu Virgil (şeful Direcţiei Logistice din cadrul S.R.I.), Ionete Dumitru, Robu Gheorghe şi Tudor Ion (membri ai Comisiei de verificare a îndeplinirii condiţiilor legale de vânzare şi a oportunităţii vânzării locuinţelor de serviciu) nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu pentru a verifica dacă inculpatul Timofte Alexandru Radu îndeplineşte toate condiţiile legale în vederea cumpărării unei astfel de locuinţe.
În această modalitate, S.R.I. a fost prejudiciat cu suma de 210.203,35 RON reprezentând diferenţa dintre valoarea de inventar a imobilului în cauză (338.423,48 RON) şi preţul de vânzare al acestuia (stabilit la suma de 128.220,13 RON). Echivalentul în euro al preţului plătit pentru cumpărarea imobilului de Timofte Alexandru Radu era în jur de 35.000 euro, în timp ce valoarea de piaţă a unui apartament de acest gen, în cursul anului 2005, era în medie de 200.000 euro.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra imobilului respectiv.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 30 octombrie 2013