DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
19 iunie 2009
Nr. 149/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciului Teritorial Bucureşti - Biroul Teritorial Slobozia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului TÂNJALĂ MIHAI, administrator al SC „ICMUG” SA Giurgiu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând operatorilor economici la care statul este acţionar, comisă cu ocazia unei operaţiuni comerciale săvârşită de către o persoană cu atribuţii de administrare.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2004, inculpatul Tânjală Mihai, în calitate de administrator al SC „ICMUG” SA Giurgiu (fosta întreprindere de construcţii şi utilaje grele Giurgiu), societate care este operator economic la care statul era acţionar, cu ocazia vânzării a două active din patrimoniul societăţii (o clădire administrativă şi un ansamblu de blocuri în construcţie, inclusiv terenul aferent) a dispus să fie înstrăinate la valori diminuate faţă de valorile comerciale reale. În această modalitate, activele au fost dobândite la preţuri modice de către firme controlate de inculpat şi membrii familiei sale, pentru ca ulterior să fie revândute la preţurile de piaţă, inculpatul obţinând pentru sine, în mod necuvenit, suma de 20.749.609.000 ROL (aproximativ 511.931,5 euro, calculat la cursul mediu al anului 2004).
SC „ICMUG” SA Giurgiu s-a constituit parte civilă cu suma de 39.826.990.000 ROL (aproximativ 982.606,08 euro, calculat la cursul mediu al anului 2004).
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor imobile aparţinând inculpatului Tânjală Mihai.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Giurgiu.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 16 decembrie 2011