DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 1133/A din 20.09.2022, Curtea de Apel București a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpatul S.I., la data faptei reprezentant legal al Asociației Crescătorilor de Animale Imașul Valea Ciorii, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
2. Condamnă pe inculpata ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE IMAȘUL VALEA CIORII la o pedeapsă principală constând în plata unei amenzi penale în cuantum de 18.000 lei (reprezentând 180 zile amendă a câte 100 lei/zi) și pedeapsa complementară constând în dizolvarea asociației, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
3. Condamnă pe inculpatul IONESCU ȘTEFAN, la data faptei primar al comunei Valea Ciorii, județul Ialomița la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
La data rămânerii definitive hotărârea se comunică persoanei juridice, organului care a autorizat înființarea asociației și organului la care a fost înregistrată asociația.
Pe parcursul termenului de supraveghere, cei doi inculpați persoane fizice vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile, în cadrul Primăriei comunei Valea Ciorii sau în cadrul Primăriei comunei Scânteia, ambele din județul Ialomița.
Dispune desființarea înscrisurilor falsificate.
Obligă, în solidar, pe cei trei inculpați la plata către partea civilă, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a sumei de 660.541,15 lei, sumă ce urmează a fi actualizată cu dobânzi și penalități de întârziere ce se vor calcula conform art. 73 ind. 1 din Legea 500/2002 de la data încasării veniturilor necuvenite și până la data achitării efective.
Obligă pe fiecare dintre cei doi inculpați persoane fizice la plata sumei de 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, iar pe inculpata Asociația Crescătorilor de Animale Imașul Valea Ciorii la plata sumei de 3.400 lei cu același titlu.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție la data de 31 august 2020, vezi comunicatul nr. 542/VIII/3 din data de 10 septembrie 2020.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 10 septembrie 2020