DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
11 decembrie 2008
Nr. 339/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv, a inculpatului POP VIRGIL, fost consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Cluj, în prezent consilier local în cadrul Consiliului local Turda, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: trafic de influenţă comis în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată comisă în formă continuată şi spălare de bani în forma agravată şi trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei GORGAN ADINA ANASTASIA, administrator al S.C. Turdarom Advertising S.R.L,în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de: fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2007 - aprilie 2008, inculpatul Pop Virgil, având calitatea de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Cluj , a pretins în mod repetat de la un denunţător, administrator al unei societăţi comerciale din Oradea, suma totală de 80.000 euro, din care a primit suma de 130.000 lei (prin intermediul firmei S.C.Turdarom Advertising S.R.L. disimulând şi ascunzând adevărata natură a provenienţei banilor) şi suma de 30.000 euro în mod nemijlocit. Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca, prin influenţa pe care o are asupra persoanelor cu funcţii de conducere din cadrul S.C. Electrica S.A. Bucureşti şi Transilvania Nord precum şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj inculpatul să îi acorde ajutor denunţătorului, determinând încheierea unor contracte de lucrări de instalaţii electrice pe raza judeţului Cluj pentru firma acestuia. De asemenea, inculpatul a pretins şi obţinut cesiunea a 50% din părţile sociale ale S.C. Skiland S.R.L. Oradea, în schimbul sprijinului pe care urma să îl acorde la aprobarea cererilor de plată a primei tranşe din contractul de finanţare din fonduri Sapard, invocând influenţa pe care o are asupra factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante. În scopul de a ascunde şi disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 130.000 lei obţinută ca urmare a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, inculpatul Pop Virgil a determinat-o pe inculpata Gorgan Adina Anastasia, administrator al S.C. Turdarom Advertising S.R.L. Turda, să întocmească documente justificative fictive ce atestă nereal existenţa unui raport comercial de prestări servicii între societatea acesteia şi firma denunţătorului, după care a şi semnat personal borderoul de achiziţii fictiv, încasând prin virament bancar suma de 70.005 lei provenind din infracţiunea de corupţie.
În cursul urmăririi penale s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii constând în poprirea conturilor bancare ale inculpatului şi sechestru asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Cluj.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 26 martie 2012