DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 România - Direcţia Naţională Anticorupţie - Comunicat de presă 13 noiembrie 2008
Nr. 293/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bucureşti efectuează cercetări penale faţă de inculpatul GADEA DORU şi faţă de învinuitul DICU GHEORGHE, inspectori în cadrul Serviciului Inspecţie Disciplină în Construcţii şi Respectare Reglementări – Direcţia Inspecţie şi Control General, instituţie aflată în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, la data de 4 noiembrie 2008, cei doi funcţionari au pretins de la un denunţător o sumă de bani, aspect ce s-a repetat în cazul învinuitului Dicu Gheorghe şi la data de 11 noiembrie 2008, iar data de 12 noiembrie 2008 inculpatul Gadea Doru a primit suma de 1.000 RON de la denunţător, fiind prins în flagrant delict de procurori. În schimbul banilor cei doi funcţionari urmau să nu îşi exercite atribuţiile de serviciu şi anume să nu sisteze construcţia edificată fără autorizaţie de către denunţător, să nu îi aplice sancţiunea contravenţională şi să nu sesizeze organele judiciare cu privire la acest aspect penal.
Inculpatului Gadea Doru i s-a adus la cunoştinţă acuzaţia în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 12 noiembrie 2008, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore. La data de 13 noiembrie 2008, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe termen de 25 zile.
Învinuitul Dicu Gheorghe se sustrage urmăririi penale fiind demarate procedurile de dare în urmărire generală.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 17 septembrie 2010