DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 02 septembrie 2021
Nr. 808/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în lunile iulie și august 2021, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare libertate, a inculpatului

RAICA FLORIN ROBERTO, la data faptei ofițer de poliție în cadrul Poliției municipiului Reghin, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada primăvara – vara anului 2019, inculpatul Raica Florin Roberto, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, sumele de 500 euro și 4.800 lei de la o persoană cercetată pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul circulației (conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului).
În schimbul banilor, inculpatul ar fi promis că va interveni pe lângă funcționari din cadrul Institutului de Medicină Legală și că îi va determina să stabilească valori ale alcoolemiei sub limita legală. De asemenea, inculpatul ar mai fi promis și rezolvarea favorabilă a cauzei respective, scopul final fiind obținerea permisului de conducere într-un timp scurt.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mureș.

Precizăm că, inculpatul Raica Florin Roberto a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10121).2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
HORĂSCU ION, la data faptelor primar al comunei Prundeni, jud. Vâlcea sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
- spălare a banilor, în formă continuată;
- folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
Persoană fizică, administrator al unei asociații culturale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
- complicitate la spălare a banilor, în formă continuată;
- complicitate la folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului în calitate de Organism Intermediar pentru Turism (OI), în numele și pentru Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2007-2013 (AMPOR) și UAT Comuna Prundeni, reprezentată legal de primarul comunei, inculpatul Horăscu Ion, a fost semnat, în cursul anului 2011, proiectul „Drumul vinului vâlcean” prin care era prevăzută, între altele, organizarea și desfășurarea a două evenimente cu specific viticol, cu o alocare financiară de 318.200 lei aferente serviciilor privind organizarea de evenimente.
În data de 28 septembrie 2012, inculpatul Horăscu Ion, în calitate de primar al comunei Prundeni, ar fi încheiat cu administratorul unei asociații culturale un contract de servicii prin care asociația respectivă ar fi trebuit să asigure organizarea celor două evenimente.
Ulterior, administratorul asociației ar fi subcontractat o parte din lucrări către o persoană fizică autorizată, reprezentată în fapt de către inculpatul Horăscu Ion.
În perioada 2012-2013, persoana fizică autorizată ar fi emis două facturi în valoare totală de 279.000 lei având ca obiect „consultanță managerială proiecte” și „contravaloare contract consultanță”, în condițiile în care astfel de servicii nu ar fi avut loc.
În baza documentelor justificative emise de administratorul asociației culturale, inculpatul Horăscu Ion ar fi depus la autoritatea contractantă documentele respective, obținând pe nedrept fonduri europene în sumă totală de 356.160 lei.
În realitate, de organizarea celor două festivaluri din anii 2012 și 2013 s-ar ocupat angajații primăriei comunei Prundeni și inculpatul Horăscu Ion.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației precum și UAT comuna Prundeni au comunicat că se constituie părți civile în cauză.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților până la concurența sumei totale de 356.160 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Actualizare (16.02.2024):

Prin decizia penală nr. 2 din 08.01.2024 Curtea de Apel Pitești a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților Horăscu Ion și B.S.A., pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Obligă în solidar pe cei doi inculpați să plătească părții civile, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (în prezent Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației), suma de 240.346 lei.
Obligă în solidar pe cei doi inculpați să plătească părții civile, U.A.T. Comuna Prundeni prin primar, suma de 115.814 lei cu titlu de despăgubiri civile.
Dispune desființarea totală a înscrisurilor întocmite în fals.
Obligă pe cei doi inculpați la plata sumei de câte 800 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în apel.

DEFINITIVĂ3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
Persoană fizică, la data faptei administrator al S.C. Papa Joe S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
S.C. PAPA JOE S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
HANEȘ GHEORGHE, la data faptei primar al comunei Gogoșu, județul Mehedinți, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2012, administratorul S.C. Papa Joe S.R.L. ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte cu privire la îndeplinirea condițiilor de eligibilitate (adeverințe, contract concesiune, etc.), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru o suprafață de teren de 53 ha pe care nu o deținea în realitate.
Unul dintre documente, prin care se atesta nereal că inculpatul ar utiliza pe raza comunei suprafața respectivă de teren, ar fi fost emis de către primarul Haneș Gheorghe.
Prin aceste demersuri, administratorul S.C. Papa Joe S.R.L ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 162.927 lei sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului față de toți inculpații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mehedinți cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatei CATINCA (fostă Morărescu) NARCISA-RAMONA, la data faptelor profesor în cadrul Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” Bacău și coordonator al unui proiect finanțat din bugetul Uniunii Europene prin Programul Erasmus+, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,
- tentativă la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2017-2019, inculpata Catinca (fostă Morărescu) Narcisa-Ramona cu ocazia implementării proiectului „Modern European Approaches of Teaching English” și pe perioada derulării acestuia, a schimbat fără respectarea prevederilor legale destinația unei părți din fondurilor obținute cu titlu de avans în cadrul proiectului, în cuantum 16.832 euro.
Concret, inculpata și-ar fi însușit o parte din banii respectivi, în condițiile în care ar fi trebuit să achite:
- costurile de transport pentru activitățile de mobilitate din Portugalia și Suedia, pentru elevii participanți, au fost suportate de către părinții elevilor în cauză (fiecare plătind suma de 250 euro),
- participanților (cadre didactice și elevi) sumele reprezentând sprijin individual pentru niciuna din activitățile de mobilitate desfășurate în Portugalia, Suedia și Italia și nici diferența de grant pentru participarea cadrelor didactice la reuniunea transnațională din Germania.
În continuare, pentru a justifica cheltuielile făcute nelegal, inculpata a falsificat 12 facturi fiscale care atestau achiziții de materiale necesare desfășurării proiectului.
Ulterior, la data de 26 octombrie 2019, inculpata a prezentat la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, raportul final pentru a obține diferența de grant în cuantum de 4.173 euro, sumă ce nu a mai fost plătită datorită neîndeplinirii obligațiilor contractuale.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Bacău.5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați, reprezentanți legali a două societăți comerciale pentru tentativă la folosirea sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (autorat și complicitate)

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În contextul derulării unui contract cu finanțare europeană de „Amenajare și modernizare hale industriale”, în perioada septembrie 2014-15.01.2015, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi folosit și a prezentat, cu rea-credință, la ADR Nord-Est Piatra Neamț, o serie documente și declarații false și inexacte, cu scopul de a obține o cerere de rambursare în valoare de 1.005.329 lei.
Concret, în etapa procedurii de achiziție, cei doi inculpați ar fi plăsmuit o ofertă comună, din partea unei Asocieri, întrucât societatea unuia dintre inculpați nu îndeplinea criteriile de calificare pentru a participa la procedură, dar intenționa să câștige contractul de lucrări singură. Pentru efectuarea lucrărilor, societatea respectivă fără experiență și utilajele necesare, ar fi preluat muncitori, contabili și personal autorizat chiar de la beneficiarul de proiect și ar fi încheiat alte 3 contracte de subcontractare cu alte societăți.
Plata nu a mai fost făcută pentru că, în momentul în care ADR Nord Est Piatra Neamț a solicitat clarificări, cei doi inculpați ar fi încercat să acopere, prin documente antedatate, neregulile constatate de autoritatea contractantă, determinând, în cele din urmă, sistarea plăților, rezilierea contractului de finanțare și sesizarea organelor de urmărire penală competente.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava.6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a trei inculpați, persoane fizice și a inculpatei SC ACVA CERNA SRL sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, cei trei inculpați ar fi depus și folosit în interesul persoanei juridice SC ACVA CERNA SRL, mai multe înscrisuri și documente false la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Direcția Generală Pescuit, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru pescuit 2007-2013, documentele fiind folosite pentru a justifica sume de bani cheltuite în cadrul proiectului „Construire păstrăvărie”.
În concret, în cursul anului 2013, inculpata SC ACVA CERNA SRL ar fi încheiat în calitate de beneficiar, un contract de finanțare nerambursabilă pentru construirea unei păstrăvării în comuna Lunca Cernii de Jos, județul Hunedoara cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Direcția Generală Pescuit - Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit 2007-2013. Valoarea finanțării nerambursabile acordate ar fi fost de maxim 1.375.621 lei reprezentând 60% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
În cadrul acestui proiect, inculpata SC ACVA CERNA SRL prin intermediul unuia dintre inculpați, administrator în fapt, ar fi atribuit în mod nelegal contractul de execuție a construirii păstrăvăriei către o societate comercială controlată de unul dintre ceilalți inculpați, rudă cu primul inculpat.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Direcția Generală Pescuit s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 907.756 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 04 aprilie 2013, în contextul solicitării tranșei a doua de sprijin financiar pentru proiectul „Dezvoltare și modernizare exploatație pomicolă”, inculpatul ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) - Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Olt, mai multe documente nereale prin care ar fi atestat că deține în arendă o suprafață de 7 hectare de teren cu pruni, obținând astfel pe nedrept suma totală de 42.362,49 lei din fonduri europene nerambursabile.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Olt.Actualizare (05.01.2022):

8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați, persoane fizice fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, cei doi inculpați ar fi depus la Asociația Grupul de Acțiune Locală Lider Cluj și la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Cluj mai multe documente inexacte sau false în vederea obținerii de fonduri europene.
Ajutoarele solicitate nu au fost acordate întrucât, în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că documente depuse nu ar fi fost emise/înregistrate de/la respectiva cooperativă, prin urmare proiectele acestora nu au fost declarate conforme, eligibile și nu au fost selectate pentru finanțare.
În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- câte o pedeapsă de 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Cluj.Actualizare (05.01.2022):

9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, la data faptei manager relații clienți în cadrul unei sucursale bancare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii mai 2021, cu ocazia negocierilor purtate în vederea acordării unui credit în valoare de 1.000.000 lei, inculpatul, în calitate de manager relații clienți în cadrul unei sucursale bancare, i-ar fi pretins unei persoane (martor în cauză), pentru sine și pentru altul, un comision de 5% (50.000 lei) din suma ce urma a fi împrumutată de societatea pe care persoana respectivă o administra, comision redus ulterior la 2%, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra funcționarilor bancari cu funcție de decizie și asigurându-l pe administratorul societății de faptul că îi va determina pe aceștia să aprobe cererea de credit formulată.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul București.Actualizare (05.01.2022):

10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de schimbare fără drept a destinației fondurilor europene.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2021, în contextul implementării proiectului „Instalarea tinerilor fermieri” în valoare de 146.049 lei derulat prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, submăsura 6.1, inculpata ar fi schimbat fără respectarea dispozițiilor legale destinația tranșei I primite în scopul amintit mai sus, în sumă de 119.988 lei.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Tulcea.Actualizare (09.03.2022):

11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților
GRIGORE MIHAIL DAN, la data faptei director în cadrul Centrului de Protecție a Plantelor București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, luare de mită, în formă continuată și spălare a banilor, în formă continuată;
POPA TUDOREL (șef serviciu), EREMIA IONUȚ (inspector de specialitate), CERNAT ION-CRISTIAN (inspectori de specialitate), BOJA EUGENIA (inginer horticultor), la data faptelor în funcțiile menționate anterior în cadrul Centrului de Protecție a Plantelor București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
Inculpat fără calitate specială, la data faptei director în cadrul a două societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
Inculpat fără calitate specială, la data faptei coordonator în fapt a patru societăți comerciale ce au ca obiect de activitate furnizarea de produse fitosanitare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Anterior trimiterii în judecată, cu acest inculpat, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007-2016, inculpații Grigore Mihail Dan, Popa Tudorel, Eremia Ionuț, Cernat Ion Cristian și Boja Eugenia, în calitate de funcționari publici în cadrul Centrului de Protecție a Plantelor București (instituție aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București), cu prilejul exercitării atribuțiilor de serviciu și prin încălcarea legii, ar fi atribuit contracte de achiziție publică în favoarea mai multor societăți comerciale controlate de cei doi inculpați fără calitate specială (firme care au livrat produse fitosanitare la prețuri considerabil supraevaluate), ceea ce ar fi determinat prejudicierea acestei instituții cu suma totală de 11.022.471 lei.
În concret, în perioada menționată anterior, cei cinci inculpați și-ar fi exercitat cu rea credință atribuțiile de serviciu, în legătură cu contractele respective de achiziție publică, astfel:
- ar fi întocmit referate de necesitate pentru organizarea licitațiilor, fără ca în cuprinsul acestora să fie menționate substanțele active și cantitățile estimate;
- ar fi acceptat ofertele depuse de societățile comerciale ale celor doi inculpați ce conțineau prețuri supraevaluate în mod grosolan, în contextul în care cele două oferte depuse în cadrul procedurilor nu ar fi fost întocmite în mod independent;
- ar fi inserat în caietele de sarcini condiții restrictive cu scopul precis de a restrânge concurența și de a favoriza societățile comerciale controlate de cei doi inculpați fără calitate specială;
- ar fi încheiat acte adiționale la contractele cadru deja încheiate prin care ar fi fost suplimentate cantitățile de substanțe furnizate.
În aceeași perioadă, inculpatul Grigore Mihail Dan, în calitate de director al Centrului de Protecție a Plantelor București, ar fi pretins și primit, în repetate rânduri, de la inculpatul fără calitate specială (cel cu care a fost încheiat acord de recunoaștere a vinovăției), suma totală de 10.345.111 lei, în scopul ca instituția pe care o conducea să atribuie cu încălcarea legii și să deruleze cu firmele acestuia contracte de achiziție publică având ca obiect furnizarea de produse fitosanitare. Sumele presupus a fi fost primite cu titlu de mită de către directorul Centrului de Protecție a Plantelor București ar fi fost supuse unui proces de spălare, cu intenția vădită de a le da o aparență de proveniență legală, fiind utilizate pentru construirea și darea în funcțiune a unui hotel în comuna Bran, jud. Brașov (scos recent la vânzare de către inculpatul Grigore Mihail Dan pentru suma de 1.500.000 euro), achiziția a două parcele de teren în orașul Bragadiru, jud. Ilfov și construirea pe una dintre acestea a unei case de vacanță de lux (scoasă recent la vânzare de către inculpatul Grigore Mihail Dan pentru suma de 350.000 de euro), renovarea și modernizarea unei case de vacanță situată în comuna Bran, jud. Brașov (în imediata vecinătate a hotelului) și achiziția a două autoturisme de lux.
În vederea recuperării prejudiciului creat prin comiterea infracțiunii, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile menționate anterior ce aparțin inculpatului Grigore Mihail Dan sau pe numele unor rude ai acestuia.
Totodată, în același scop, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil ce aparține inculpatului Popa Tudorel.
În cauză, U.A.T. Municipiul București a precizat că se constituie parte civilă cu suma de 11.022.471 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat fără calitate specială, la data faptei coordonator în fapt a patru societăți comerciale ce au ca obiect de activitate furnizarea de produse fitosanitare, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.Actualizare (21.04.2023):

12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului BLĂNARU IONUȚ BOGDAN, la data faptelor subcomisar de poliție în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice - Poliția Sector 3 – Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență (2 fapte) și participație improprie la fals intelectual.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În data de 22.12.2020, inculpatul Blănaru Ionuț Bogdan în exercitarea funcției de ofițer de poliție cu atribuții de constatare a infracțiunilor și contravențiilor în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Poliției Sectorului 3 București, având în instrumentare o lucrare privind respectarea Legilor nr. 12/1990 și nr. 241/2005 în activitatea unei societăți comerciale, ar fi pretins de la administratorul acesteia suma de 10.000 lei pentru a soluționa lucrarea mai repede și favorabil, precum și pentru a-l determina pe șeful serviciului, asupra căruia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență și la care ar fi promis că va interveni, să aprobe soluționarea lucrării.
În perioada 20 - 25.01.2021, același inculpat ar fi pretins și primit suma de 200 de lei de la o persoană, pretinzând că are influență asupra unui funcționar din cadrul unei clinici medicale din București, pentru a-l determina pe acesta să procure o fișă medicală necesară reînnoirii permisului de conducere auto pentru șoferi profesioniști, fără ca persoana respectivă să se prezinte la controalele medicale obligatorii.
În realizarea activității infracționale, în data de 20.01.2021, inculpatul Blănaru Ionuț Bogdan, prin intermediul unei alte persoane, ar fi determinat medicii din cadrul unei clinici autorizate din București să ateste în fals, din eroare, în Fișa medicală pentru conducători auto profesioniști, că persoana menționată inițial ar fi fost examinat medical, fără însă ca acesta să se fi prezentat pentru controalele medicale obligatorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.Cu referire la toate dosarele enumerate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului, respectiv a acordului de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 19 octombrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 noiembrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 15 noiembrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 02 noiembrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 18 ianuarie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 23 martie 2023