DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 17 decembrie 2020
Nr. 914/VIII/3

COMUNICAT


În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 742/VIII/3 din 30 octombrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului

RAICA FLORIN ROBERTO, la data faptelor ofițer de poliție în cadrul Poliției municipiului Reghin, pentru comiterea infracțiunilor de:
- trafic de influență (trei fapte),
- șantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada martie – mai 2020, inculpatul Raica Florin Roberto, în calitatea menționată mai sus, printr-un intermediar, ar fi pretins de la trei persoane, cercetate pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul circulației, sumele de 6.750 euro și 3.300 lei, din care ar fi primit 1.750 euro și 3.300 lei.
În schimbul banilor, inculpatul ar fi promis că va interveni pe lângă funcționari din cadrul Institutului de Medicină Legală și că îi va determina să stabilească valori ale alcoolemiei sub limita legală în dosarele în care persoanele respective erau cercetate. De asemenea, inculpatul ar mai fi promis și rezolvarea favorabilă a cauzelor respective, concretizată prin încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției cu amânarea aplicării pedepsei (scopul final fiind obținerea permiselor de conducere într-un timp foarte scurt).
La data de 14 octombrie 2020, inculpatul Raica Florin Roberto ar fi amenințat un coleg de serviciu (agent de poliție) că va face publice mai multe probe compromițătoare în legătură cu săvârșirea, de către acesta, a unor presupuse fapte de natură penală sau disciplinară. Pentru a nu fi divulgate presupusele probe, agentul ar fi trebuit să convingă anumite persoane să înceteze să mai facă afirmații în legătură cu conduita infracțională a ofițerului Raica Florin Roberto.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mureș, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului și a acordurilor de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Actualizare (07.01.2021):

În cauză, la data de 28 decembrie 2020, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, la data faptelor avocat în cadrul Baroului Ialomița, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la trafic de influență.
În prezența avocatului său, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 1 an, 9 luni și 10 zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un 1 an și 4 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.



Actualizare (23.03.2021):

În cauză, la data de 21 decembrie 2020, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, pentru săvârșirea a patru infracțiuni de complicitate la trafic de influență.
În prezența avocatului său, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an și 4 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 19 februarie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 mai 2021