DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 8 iunie 2021
Nr. 546/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna mai 2021, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

BODREAN ADRIAN-MIHAI, (arestat preventiv în altă cauză, comunicat nr. 336/VIII/3 din 26 aprilie 2021), la data faptei consilier superior în cadrul Serviciului Administrației Domeniului Public din Primăria municipiului Deva și administrator în fapt al SC Smart Drumcons SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
SC SMART DRUMCONS SRL pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2020, un om de afaceri, administrator în fapt a SC Carpat Utilaje SRL și SC Carpat Grup Industry SRL, ar fi conceput o schemă de fraudare a fondurilor europene în cadrul proiectului „Dotarea Carpat Grup Industry SRL cu utilaje performante pentru producția de rafturi metalice”.
În acest sens, omul de afaceri, care dorea ca beneficiarul fondurilor nerambursabile să fie SC Carpat Grup Industry SRL, administrată faptic tot de acesta, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpatul Bodrean Adrian-Mihai, ar fi interpus SC Smart Drumcons SRL ca ofertant aparent la procedura de achiziție organizată în contextul menționat mai sus.
În acest context, omul de afaceri ar fi depus la autoritatea contractantă mai multe documente false și inexacte (contractul de furnizare, Declarația privind neîncadrarea în situația conflictului de interese etc.), demers ce a avut ca urmare obținerea pe nedrept a sumei de 617.600 lei, debit ce a fost recuperat ulterior, în integralitate, de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

În cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu omul de afaceri și cu cele două societăți comerciale administrate în fapt de către acesta, SC Carpat Utilaje SRL și SC Carpat Grup Industry SRL.
În prezența apărătorilor aleși, aceștia au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv:
- omul de afaceri, pedeapsă rezultantă 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei și interzicerea unor drepturi,
- SC Carpat Utilaje SRL, amendă penală în valoare de 13.500 lei și pedeapsa complementară constând în publicarea, într-un ziar local, pe cheltuiala inculpatului, a hotărârii definitive de condamnare
- SC CARPAT GRUP INDUSTRY SRL, pedeapsă rezultantă - amendă penală în valoare de 20.000 lei și pedeapsa complementară constând în publicarea, într-un ziar local, pe cheltuiala inculpatului, a hotărârii definitive de condamnare

Dosarul și acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare la Tribunalul Hunedoara.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, fermier, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- omisiunea de a furniza, cu știință, datele cerute potrivit legii pentru obținerea de fonduri europene, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri (3 fapte)

Persoană fizică, reprezentant al Societății Cooperative „Crescătorii de Animale Săvăstreana” pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (2 fapte),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

Societatea Cooperativă „Crescătorii de Animale Săvăstreana” pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (2 fapte),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Cei trei inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi depus, în perioada 2010-2018, la A.P.I.A., mai multe documente cu un conținut nereal (în unele cazuri documentele au fost falsificate de reprezentantul Societății Cooperative „Crescătorii de Animale Săvăstreana”), pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.
În același context, în perioada 2010-2018, unul dintre inculpații menționați ar fi omis să anunțe în termenul legal Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) în legătură cu faptul că nu va exploata agricol mai multe suprafețe de teren.

Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 2.067.009 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii față de toți inculpații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
- cinci administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală (comisă în forma autoratului și a complicității),
- SC Ghecon Construct SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Unul dintre inculpați, administrator al SC Ghecon Construct SRL, ar fi dispus, în perioada 2009-2012, înregistrarea în evidența contabilă a societății pe care o conducea a unui număr de 48 de facturi fictive, în valoare totală de 23.769.384 lei. Facturile respective ar fi fost emise de mai multe societăți „fantomă” controlate de ceilalți patru oameni de afaceri.
Prin aceste demersuri, administratorul SC Ghecon Construct SRL s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 7.347.454 lei (TVA în sumă de 4.219.467 lei și impozit pe profit în sumă de 3.127.987 lei), sumă cu care Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București s-a constituit parte civilă.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, tată și fiu, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (comisă în forma autoratului și a complicității).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2015, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul tatălui său, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) și la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente nereale, inexacte și incomplete cu privire la îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 372.798 lei (195.017,63 lei – APIA, 177.780 lei - AFIR), sume cu care cele două agenții s-au constituit parte civilă în cauză.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, persoană fizică, sub aspectul săvârșirii, în concurs, a infracțiunilor de:
- participație improprie la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă sub forma instigării, în formă continuată,
- complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2016, inculpatul ar fi determinat trei persoane să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false (adeverințe, contracte de arendă) prin care se atesta faptul că acestea îndeplineau condițiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea de către persoanele respective, pe nedrept, de fonduri nerambursabile în cuantum total de 281.434 lei.
În perioada 2012-2016, inculpatul ar fi sprijinit alte trei persoane (prin punerea la dispoziție a unor documente false) să obțină pe nedrept fonduri nerambursabile de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) în cuantum total de 462.228 lei.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani și 4 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Teleorman.

Anterior, în perioada decembrie 2020 - aprilie 2021, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu cele trei persoane care au beneficiat de ajutorul inculpatului la obținerea de fonduri nerambursabile, stabilindu-se în sarcina acestora pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 ani și 4 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate, persoană fizică, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata ar fi depus, în perioada iulie – noiembrie 2012, la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente false (cererea de finanțare, borderou de achiziție, declarații pe propria răspundere, etc.) prin care atesta că îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 177.780 lei.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fostă Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit) s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată anterior.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 1 an și 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Vrancea.



Actualizare (10.07.2023):

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, persoane fizice fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată (comisă în forma autoratului și a complicității).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2015, primul dintre inculpați și beneficiind de ajutorul celui de-al doilea, în derularea proiectului cu finanțare europeană implementat prin A.F.I.R. și A..P.I.A. pe măsura 112 - Instalarea Tânărului Fermier, ar fi depus la instituțiile menționate mai multe documente false (cererea de finanțare, declarații pe propria răspundere, etc.) prin care atesta că îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
În concret, inculpatul ar fi declarat în fals că îndeplinește condițiile de eligibilitate, că exploatează terenurile arabile declarate în proiect, că efectuează lucrări agricole, că obține producții de pe urma acestora, respectiv că efectuează cheltuieli cu exploatarea terenurilor deși, în realitate acesta avea doar dreptul de dispoziție asupra terenurilor nu și posesia acestora, întrucât toate terenurile din proiect erau utilizate în arendă de o societate comercială.
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene nerambursabile în cuantum de 372.797 lei.
Cele două instituții menționate, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) și Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (A.P.I.A.) s-au constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată anterior.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 08 iunie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 octombrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 07 iulie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 08 iunie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 09 noiembrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 07 iulie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 iulie 2021