DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
26 septembrie 2008
Nr. 243/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti efectuează cercetări penale faţă de inculpatele GOGOAŞE MARIA, în sarcina căreia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă şi LĂCRARU AURELIA, angajat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vâlcea – Serviciul Poliţiei Rutiere, în sarcina căreia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în perioada 2006 – mai 2008, inculpata Gogoaşe Maria a pretins şi primit de la mai multe persoane fizice suma totală de 17.500 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra mai multor funcţionari publici, angajaţi ai unor instituţii publice din judeţul Vâlcea (Direcţia pentru Protecţia Copilului Vâlcea, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea, Poliţia Comunitară Vâlcea, Primăria Vâlcea, Serviciul Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule Vâlcea), promiţându-le, în schimb, că va interveni pentru rezolvarea mai multor probleme personale ale denunţătorilor.
La rândul său, inculpata Lăcraru Aurelia, în calitate de angajat al I.P.J. Vâlcea – Serviciul Poliţiei Rutiere, în perioada 2006 - decembrie 2007, a pretins şi primit de la mai multe persoane, direct sau prin intermediul inculpatei Gogoaşe Maria, suma totală de 5.600 euro şi produse alimentare în valoare de aproximativ 1.400 lei, lăsând să se creadă că are influenţă aspra unor angajaţi ai S.P.C.R.P.Î.V. Vâlcea, care să-i ajute pe denunţători să obţină permisul de conducere în mod fraudulos (de exemplu, să obţină dreptul de a conduce fără a fi prezent în ţară).
Inculpatelor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală iar la data de 25 septembrie 2008, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore. La data de 2008, Tribunalul Argeş a dispus arestarea celor două inculpate pe termen de 29 de zile.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.I.R.A – Direcţia Generală Anticorupţie, Serviciul Teritorial Piteşti şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Vâlcea.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 14 mai 2010