DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 90 din 23.03.2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpatul BOTEZATU SAVEL VIOREL, la data faptelor primar al Comunei Udești și reprezentant al consiliului local Udești, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, instigare la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals intelectual, în formă continuată.
2. Condamnă pe inculpata BORZA MARINELA, la data faptelor casier la Primăria Udești și președinte al Asociației Crescătorilor Animalelor și Utilizatorilor de Pășuni – O.A.D.I.C.I. Udești la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
Dispune achitarea inculpatului ANDRONIC DORIN, pentru infracțiunea reținută în sarcina lui, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Borza Marinela va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava – Complexul de recuperare neuro-psihomotorie „O nouă viață” Suceava sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava – Centrul de Plasament „Speranța” Suceava.
Dispune anularea actelor falsificate.
Obligă pe inculpatul Botezatu Săvel Viorel să plătească părții civile, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, suma de 292.092,57 lei cu titlu de despăgubiri civile reprezentând plata aferentă campaniei 2011 la care se adaugă accesoriile fiscale de la data efectuării plății și până la data achitării debitului și suma de 12003,53 lei accesorii fiscale aferente creanței principale de 315314,37 lei, cu referire la campania 2012, achitată la data de 11 aprilie 2017.
Obligă pe inculpatul Botezatu Săvel Viorel să plătească în solidar cu inculpata Borza Marinela către partea civilă, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, suma de 418.782,62 lei cu titlu de despăgubiri civile reprezentând plata aferentă campaniei 2013 la care se adaugă accesoriile fiscale de la data efectuării plății și până la data achitării debitului.
Admite, în parte, acțiunea civilă formulată de Comuna Udești și obligă inculpatul Botezatu Săvel Viorel să plătească acesteia suma de 8.500 lei cu titlu de despăgubiri civile.
Obligă pe inculpatul Botezatu Savel Viorel la plata sumei de câte 8.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, iar pe inculpata Borza Marinela la plata sumei de câte 4.000 lei cu același titlu.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava la data de 24 iulie 2015, vezi comunicatul nr. 1328/VIII/3 din data de 28 iulie 2015.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 28 iulie 2015