DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

26 septembrie 2019
Nr. 738/VIII/3

COMUNICAT


Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de un om de afaceri pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- cumpărare de influență,
- evaziune fiscală săvârșită în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie-februarie 2012, suspectul ar fi remis unui funcționar public cu funcție de conducere din cadrul A.N.A.F. suma de 3.020.588 lei, reprezentând prețul influenței pe care acesta din urmă ar fi exercitat-o asupra colegilor săi cu atribuții în procedura de achiziție, în vederea adjudecării, de către o societate a omului de afaceri, a unei licitații având ca obiect achiziționarea de către instituția publică a unor produse software.
Banii respectivi (reprezentând 20% din valoarea contractului) ar fi fost remiși funcționarului indirect, prin transfer bancar, în contul unei societăți indicată și controlată de acesta din urmă, în baza unor contracte fictive de prestări servicii.
Pentru a achita comisionul respectiv, suspectul ar fi asigurat înregistrarea în documentele de evidență contabilă a unor cheltuieli nereale în sumă totală 4.993.501 lei (echivalentul a 1.148.838,26 euro), modalitate prin care societatea sa s-ar fi sustras de la plata taxelor către bugetul de stat în valoare totală de 1.997.400 lei (echivalentul a 459.535 euro), reprezentând impozit pe profit și TVA dedusă nelegal.

Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE