DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 30 ianuarie 2019
Nr. 102/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, a inculpatei

YOUNESS AMAL VANESSA pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie – august 2011, inculpata Youness Amal Vanessa a pretins și ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro, promițând că va interveni pe lângă un înalt demnitar în vederea aprobării unor documente ce priveau licențele IT pentru produse utilizate de către Ministerul Educației Naționale în școli.
Documentația respectivă a fost aprobată la data de 06 iulie 2011, independent de presupusele demersuri ale inculpatei, menționate mai sus. Cu toate acestea, inculpata a primit banii pretinși, în două tranșe, printr-un intermediar, astfel:
- suma de 720.621 euro a fost virată în contul unei societăți controlată de Youness Amal Vanessa, exact în ziua în care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a primit confirmarea oficială a aprobării documentelor respective (14.07.2011),
- restul sumei i-a fost înmânată inculpatei în numerar.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra mai multor bunuri imobile (4 terenuri, 6 apartamente, 2 garaje etc.) ce aparțin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 27 mai 2022