DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 93 din 05.06.2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpata UDREA ELENA – GABRIELA, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 4 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (3 infracțiuni) și abuz în serviciu.
2. Condamnă pe inculpatul OBREJA RUDEL, reprezentant al S.C. Europlus Computers S.R.L. și președintele Federației Române de Box, la data faptelor, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și evaziune fiscală în formă continuată.
3. Condamnă pe inculpatul BREAZU LIBERIU TUDOR, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.
4. Condamnă pe inculpatul NASTASIA GHEORGHE, secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, la data faptei, la o pedeapsă de 4 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
5. Condamnă pe inculpata TOPOLICEANU ANA MARIA, director al Companiei Naționale de Investiții, la data faptei, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
6. Condamnă pe inculpatul BOTOROAGĂ DRAGOȘ MARIUS, administrator al S.C. Consmin S.A., la data faptei, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
7. Condamnă pe inculpatul LUNGU ȘTEFAN, consilier personal al ministrului al Dezvoltării Regionale și Turismului Udrea Elena, la data faptelor, la o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la dare de mită.

În cazul inculpatului Lungu Ștefan, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Dispune achitarea inculpatului ARITON ION, pentru săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina lui, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege.
Obligă pe inculpatul Obreja Rudel, în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. Euro Box Promotion S.R.L. (fostă S.C. Europlus Computers S.R.L), la plata către partea civilă, Ministerul Finanțelor Publice prin A.N.A.F, a sumei de 737.507 lei, cu titlu de despăgubiri civile la care se adaugă dobânzile și penalitățile prevăzute de Codul de procedură fiscală aferente debitului principal, calculate de la data scadenței debitului principal și până la plata integrală a acestuia.
Obligă pe inculpata Udrea Elena Gabriela la plata sumei de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către partea civilă Autoritatea Națională pentru Turism.
Confiscă în folosul statului de la inculpata Udrea Elena Gabriela sumele de 695.367 lei și 296.076 lei.
Obligă pe inculpata Udrea Elena Gabriela să restituie echivalentul în lei la cursul B.N.R. de la data plății a sumei de 600.000 de euro către B.C. și echivalentul în lei la cursul B.N.R. de la data plății a sumei de 300.000 de euro către G.A..
Confiscă în folosul statului de la inculpatul Obreja Rudel suma de 3.000.000 lei.
Obligă pe inculpații Udrea Elena Gabriela și Breazu Liberiu Tudor la plata sumei de câte 20.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă pe inculpatul Obreja Rudel, în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. Euro Box Promotion S.R.L. (fostă S.C. Europlus Computers S.R.L.) la plata sumei de 20.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă inculpații Lungu Ștefan, Topoliceanu Ana Maria, Botoroagă Dragoș Marius și Nastasia Gheorghe la plata sumei de câte 15.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă apelanții intimați inculpați la plata cheltuielilor judiciare către stat astfel: pe inculpata Udrea Elena Gabriela la plata sumei de 1.000 de lei, pe inculpatul Breazu Liberiu Tudor la plata sumei de 700 de lei, pe inculpații Lungu Ștefan, Nastasia Gheorghe și Botoroagă Dragoș Marius la plata sumei de câte 600 lei, iar pe inculpata Topoliceanu Ana Maria la plata sumei de 200 de lei.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție la data de 21 aprilie 2015, vezi comunicat nr. 748/VIII/3 din data de 21 aprilie 2015.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 21 aprilie 2015