DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 35 din 13.02.2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpații CIOLPAN IULIAN și BERBEC IONUȚ-ALEXANDRU, la data faptelor agenți de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și fals intelectual, ambele în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul MIZILIGEANU BOGDAN–EUGEN, la data faptei agent de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, la o pedeapsă de 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
Condamnă pe inculpații CHIFU VASILE LUCIAN, INIMOSU - BOTCĂ IOAN, MUNTEANU MARIUS – IOAN, POPESCU IONUȚ și ZAHARIA ADRIAN OVIDIU, la data faptei agenți de poliție la Biroul Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
Condamnă pe inculpații MIHĂILĂ DANIELA LĂCRĂMIOARA, MATEI OLIVER, BOLOHAN BOGDAN-CONSTANTIN, UNGUREANU VASILE, PĂSCĂRUȘ SORIN, VICU STELIAN, MOLDOVEANU ION și PĂDURARU GAVRIL, la câte o pedeapsă de un an și 20 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la fals intelectual.
Condamnă pe inculpații NICA VASILE, SCUTELNICU LĂCRĂMIOARA, DASCĂLU SÎNZIANA, MOCANU GHEORGHE, ANIȚĂ MIREL, MUCILEANU IOAN, MITITELU MIHAI, PLĂCINTĂ VIOREL, AFLOAREI GHEORGHE, TRIFESCU COSTEL, DALAS ANA-MARIA, URSACHE FLORIN, AVÎRVAREI CONSTANTIN, BURUIANĂ DUMITRU, GLIGA SILVIU, MACOVEI GHEORGHE, NISTOR VASILE GHEORGHE, TOMA BOGDAN CONSTANTIN, BOTEZATU CONSTANTIN, COȘEREANU RAREȘ MIHAI, STĂNESCU CEZAR și COBZARU CONSTANTIN, la câte o pedeapsă de 10 luni și 20 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În cazul tuturor inculpaților, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Ciolpan Iulian, Berbec Ionuț-Alexandru, Miziligeanu Bogdan–Eugen, Chifu Vasile Lucian, Inimosu-Botcă Ioan, Munteanu Marius-Ioan, Popescu Ionuț și Zaharia Adrian Ovidiu, vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile, în cadrul primăriei municipiului Piatra Neamț sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Neamț.
Pe parcursul termenului de supraveghere, următorii inculpați vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile la următoarele entități: Primăria mun. Piatra Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpații Mocanu Gheorghe, Aniță Mirel, Avîrvarei Constantin, Buruiană Dumitru, Gliga Silviu, Macovei Gheorghe, Nistor Vasile Gheorghe, Toma Bogdan Constantin, Stănescu Cezar, Mihăilă Daniela Lăcrămioara, Vicu Stelian); Primăria com. Mânzălești, jud. Buzău sau D.G.A.S.P.C. Buzău (pentru inculpatul Moldoveanu Ion), Primăria com. Balcani sau D.G.A.S.P.C. Bacău (pentru inculpatul Ungureanu Vasile), Primăria mun. Suceava sau D.G.A.S.P.C. Suceava (pentru inculpatul Afloarei Gheorghe), Primăria Sectorului 3 București sau D.G.A.S.P.C. sector 3 București (pentru inculpatul Coșereanu Rareș Mihai), Primăria mun. Iași sau D.G.A.S.P.C. Iași (pentru inculpații Nica Vasile, Mititelu Mihai, Dalas Ana-Maria), Primăria com. Tupilați sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpata Scutelnicu Lăcrămioara), Primăria com. Ștefan cel Mare jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpata Dascălu Sînziana), Primăria com. Păstrăveni jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Mucileanu Ioan), Primăria com. Vânători Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpații Plăcintă Viorel și Ursache Florin), Primăria com. Alexandru cel Bun jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Trifescu Costel), Primăria mun. Roman sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Botezatu Constantin), Primăria com. Mărgineni jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Cobzaru Constantin), Primăria com. Tupilați jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpații Matei Oliver și Păduraru Gavril), Primăria com. Pașcani jud. Iași sau D.G.A.S.P.C. Iași (pentru inculpatul Bolohan Bogdan-Constantin), Primăria com. Războieni jud. Neamț sau D.G.A.S.P.C. Neamț (pentru inculpatul Păscăruș Sorin).
Dispune confiscarea următoarelor sume de bani: 75 lei de la inculpatul Chifu Vasile Lucian; 200 lei și 20 de euro de la inculpatul Inimosu Botcă Ioan; 175 lei de la inculpatul Munteanu Marius Ioan; 100 lei de la inculpatul Popescu Ionuț; 100 lei de la inculpatul Zaharia Adrian Ovidiu; 700 lei de la inculpatul Berbec Ionuț Alexandru; 1.800 lei de la inculpatul Miziligeanu Bogdan Eugen; 2.992,5 lei de la inculpatul Ciolpan Iulian.
Dispune anularea proceselor verbale de constatare a contravențiilor.
Obligă inculpații Chifu Vasile Lucian, Inimosu Botcă Ioan, Munteanu Marius Ioan, Popescu Ionuț, Zaharia Adrian Ovidiu, Ciolpan Ioan, Miziligeanu Bogdan Eugen și Berbec Ionuț Alexandru, la plata câte unei sume de 3.300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă inculpații Scutelnicu Lăcrămioara, Dascălu Sînziana, Mocanu Gheorghe, Aniță Mirel, Mucileanu Ioan, Plăcintă Viorel, Trifescu Costel, Ursache Florin, Avîrvarei Constantin, Buruiană Dumitru, Gliga Silviu, Macovei Gheorghe, Nistor Vasile Gheorghe, Toma Bogdan Constantin, Botezatu Constantin, Stănescu Cezar, Cobzaru Constantin, Mihăilă Daniela Lăcrămioara, Matei Oliver, Păscăruș Sorin, Vicu Stelian, Păduraru Gavril, Moldoveanu Ion, Ungureanu Vasile, Afloarei Gheorghe, Coșereanu Rareș Mihai, Bolohan Bogdan-Constantin, Nica Vasile, Mititelu Mihai și Dalas Ana-Maria, la plata câte unei sume de 700 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă apelanții inculpați Inimosu Botcă Ioan, Munteanu Marius Ioan, Popescu Ionuț, Zaharia Adrian Ovidiu, Chifu Vasile Lucian, Stănescu Cezar și Afloarei Gheorghe la plata câte unei sume de câte 900 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău la data de 30 decembrie 2016, vezi comunicat nr. 6/VIII/3 din data de 03 ianuarie 2017.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 03 ianuarie 2017