DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
14 aprilie 2008
Nr. 79/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

MÎRŞANU CHRISTY GABRIEL, avocat în cadrul Baroului Iaşi, în sarcina căruia au fost reţinute infracţiunile de:
- trei infracţiuni de trafic de influenţă;
- înşelăciune;
- instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor;

MOCREI (CIRILLO) MIHAELA, fost consilier clientelă persoane fizice din cadrul BRD Gropue Societe Generale, Sucursala Iaşi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor;

MIHAI LUCIAN COSMIN, avocat în cadrul Baroului Iaşi, în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de mărturie mincinoasă;

PAVĂL MIHAELA, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii mai 2007, în calitate de apărător al unei persoane cercetate pentru trafic de persoane, inculpatul Mîrşanu Christy Gabriel a pretins şi primit de la membrii familiei acesteia suma de 6.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra a doi judecători de la Tribunalul Iaşi, în scopul obţinerii unei soluţii favorabile în cauza penală respectivă.
De asemenea, la data de 4 mai 2007, inculpatul Mîrşanu Christy Gabriel l-a indus în eroare pe un alt client de-al său (care era arestat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane), în sensul că l-a determinat să semneze un ordin de plată în valută, creându-i acestuia impresia că semnează o împuternicire avocaţială. În această modalitate, inculpatul a retras din contul clientului său suma de 11.579 euro din care şi-a însuşit 10.579 euro, justificând în mod eronat faţă de partea vătămată că a cheltuit banii pentru a da mită unui funcţionar bancar, pentru achitarea unor taxe de barou şi pentru onorariul său. Diferenţa de 1.000 euro a remis-o familiei clientului său.
Inculpatul Mîrşanu Christy Gabriel a realizat transferul bancar fiind ajutat de cumnata sa, inculpata Mocrei Mihaela, pe care a determinat-o să nu respecte o normă bancară ce impunea ca operaţiunea să se efectueze doar de către titularul contului bancar sau de persoana împuternicită de acesta.
Pe parcursul cercetărilor, inculpatul Mîrşanu Christy Gabriel a propus audierea în calitate de martori, în apărarea sa, pe inculpaţii Mihai Lucian Cosmin şi Pavăl Mihaela. Cu această ocazie, martorii au făcut afirmaţii mincinoase pentru a ascunde infracţiunea de înşelăciune.
De asemenea, s-a mai reţinut că în cursul lunii august 2007, inculpatul Mîrşanu Christy Gabriel a pretins de la un denunţător suma de 3000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar penal în care denunţătorul fusese cercetat pentru o infracţiune săvârşită în străinătate. Din suma pretinsă, inculpatul a primit 2.500 euro, iar din aceşti bani denunţătorul a recuperat 2.000 euro.

Pentru judecarea cauzei a fost sesizată Curtea de Apel Iaşi.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 27 februarie 2012