DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
10 aprilie 2008
Nr. 75/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BERGHEZAN IOAN, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de trafic de influenţă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada mai-iunie 2006, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, pe fondul demersurilor judiciare efectuate de către denunţător pentru aprobarea cererii de suspendare temporară a măsurii limitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate, ce formau obiectul unui dosar al Tribunalului Alba, a pretins şi primit, de la denunţător, în mod eşalonat, suma totală de 40.000 euro. Având influenţă şi lăsând să se creadă că are influenţă asupra mai multor magistraţi (judecători şi procurori), implicaţi în soluţionarea cererii, inculpatul a intervenit pe lângă aceştia în sensul pronunţării unei decizii judecătoreşti de admitere a cererii formulate.
Denunţătorul fusese condamnat de către Tribunalul Alba într-un dosar instrumentat de procurori din cadrul Serviciului Teritorial Alba al DNA.
La data de 29 mai 2006, Tribunalul Alba a admis cererea formulată de denunţător şi a dispus suspendarea temporară a măsurii limitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate, cu acordarea dreptului pentru perioada 25 iunie 2006 – 25 septembrie 2006 de a călători în Germania, precum şi restituirea paşaportului. La data de 30 mai 2006, Serviciul Teritorial Alba al DNA a formulat apel, însă Curtea de Apel Alba Iulia l-a respins. Ulterior, la 23 iunie 2006, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul formulat de DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia.
Prin Hotărârea nr.32 din data de 21 februarie 2008 a Secţiei de procurori din cadrul Consiliului Superior a Magistraturii s-a dispus suspendarea din funcţia de procuror a inculpatului Berghezan Ioan.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător prin luarea inscripţiei ipotecare asupra unui imobil aparţinând inculpatului,până la concurenţa sumei de 40.000 euro.

Pentru judecarea cauzei a fost sesizată Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 04 octombrie 2012