DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 386 din 07.11.2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul APOSTU IONUȚ COSMIN, lichidator judiciar la „Profesional Tenarus” SPRL Onești, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Condamnă pe inculpatul TABARCEA ALEXANDRU, avocat în cadrul Baroului Bacău, la data faptelor, la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Dispune achitarea inculpatei „Profesional Tenarus” I.P.U.R.L. (fostă „Profesional Tenarus” SPRL), pentru săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina sa.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Apostu Ionuț Cosmin și Tabarcea Alexandru vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Municipiului Onești sau al D.G.A.S.P.C. Bacău - Centrul de Servicii Sociale Alexandra Onești.
Obligă inculpații Apostu Ionuț Cosmin și Tabarcea Alexandru, în solidar, să plătească părții civile, S.C. Rafinăria Dărmănești S.A., suma de 565.585 lei, cu titlu de daune materiale.
Obligă inculpatul Apostu Ionuț Cosmin să plătească părții civile, S.C. Rafinăria Dărmănești S.A., suma de 16.322 lei, cu titlu de daune materiale.
Obligă inculpații Apostu Ionuț Cosmin și Tabarcea Alexandru la plata a câte 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în fond.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău la data de 20 noiembrie 2015, vezi comunicat nr. 1846/VIII/3 din data de 24 noiembrie 2015.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 24 noiembrie 2015